Index Vakbarát Hírportál

A boszniai szerbek vezetője Moszkvában Putyint dicsérte, Minszkben pedig Lukasenkát

2024. február 23., péntek 15:57

Moszkvában az orosz, előzőleg Minszkben a belorusz elnököt méltatta Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, aki január elején a magyar kormányfőnek adományozta legtekintélyesebb kitüntetésüket. Orbán Viktor nem utazott el Banja Lukába, ezért a szerb vezető közölte: személyesen adja majd át az elismerést Budapesten.

Nem vagyunk hajlandók csatlakozni a Nyugat szankcióihoz és a NATO-hoz sem – jelentette ki Milorad Dodik a Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélése során. A tudósításból ítélve Bosznia-Hercegovina nevében beszélt, holott csak egy részének, a szerb területnek a vezetője.

Megerősítette viszont, hogy a Szerb Köztársaság remek kapcsolatokat ápol az Orosz Föderációval, és személyesen vendéglátójával, Vlagyimir Putyin elnökkel. Önmagában ez a tény elegendő ahhoz, hogy a „jelenlegi körülmények között” elutasítsunk minden felszólítást az Oroszország elleni szankciókhoz való csatlakozásra – mondta Dodik.

Arra is emlékeztetett, hogy a NATO a szerbeket kétszer bombázta: egyszer a boszniai háború alatt, egyszer pedig magát Szerbiát.

Elhallgatta azonban az előzményeket: a boszniai és a koszovói vérontásokat, amelyeknek épp a bombázások vetettek véget.

Nyugati protektorátus alatt élünk – panaszolta az orosz elnöknek, majd hozzátette: Christian Schmidt főképviselő bizonyára eltörölné a Szerb Köztársaságot, ha erre lehetősége nyílna.

У Казању смо на традиционалан руски начин прославили додjелу Ордена Александра Невског, који ми је данас уручио предсједник Русије Владимир Путин. pic.twitter.com/H4zLecMTW1

— Милорад Додик (@MiloradDodik) February 21, 2024

A találkozó után „hagyományos orosz módon”, sűrű keresztvetéssel és egy-egy vodkával ünnepelték meg Tatárország székvárosában, Kazanyban, hogy az orosz elnök az Alekszandr Nyevszkij-renddel tüntette ki Dodikot. Ezen a fogadáson Putyin már nem vett részt.

„Lukasenka maga az élő legenda”

A boszniai szerb vezető Moszkva előtt Minszkben köszönte meg az onnan kapott politikai támogatást, cserébe pedig ottani vendéglátója, Aljakszandr Lukasenka méltatta azon erőfeszítéseit, amelyekkel az „ortodox érdekeket védi” a Nyugat-Balkánon.

Milorad Dodik „munkalátogatásra” érkezett Belaruszba, miközben a Nyugat egyre inkább bírálja elszakadási törekvéseit. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szankciókkal sújtotta, Németország pedig megtagadta a boszniai Szerb Köztársaság anyagi támogatását.

Remekül megérti Lukasenkát, mert mindkettőjüket bünteti a Nyugat – jelentette ki a tekintélyelvű belorusz elnökkel folytatott tárgyalásai után a szerb vezető.

Ő egy élő legenda

– mondta a diktátorról, aki Dodik szavai szerint felér egy fivérrel. Lukasenka egyébként a találkozóval szinte egyidejűleg fegyveres utcai járőrözést rendelt el a vasárnapi választások előtt, amelynek a kimenetele előre borítékolható.

„Gondosan figyelemmel kísérjük a balkáni helyzetet” – jelentette ki a tárgyalások után a belorusz elnök, majd kifejtette, hogy napjainkban már csak az erőre lehet támaszkodni.

Orbán Viktor kitüntetése

Január 9-én ünnepelték a Szerb Köztársaság államiságának napját. Az idén a magyar miniszterelnök kapta a legrangosabb kitüntetést, amit némileg árnyal, hogy korábban ugyanezt kapta a háborús bűnökkel vádolt szerb elnök, Szlobodan Milosevics is.

Hálásak vagyunk annak az embernek, aki reális politikai tényezőként hajlandó tisztelni bennünket

– mondta akkor a szerb vezető Orbán Viktoról, aki Dodik szavai szerint nagyban segítette a Szerb Köztársaságot.

Ez a többi között az anyagiakban is megmutatkozott.

Miután a boszniai szerb közösség tetemes kötvényadósságot halmozott fel, a magyar kormány kiugróan olcsó hitel formájában, az Eximbank közvetítésével adott 110 millió eurót, akkori árfolyamon 45 milliárd forintot az elszakadásért küzdő boszniai szerb szakadároknak.

Az uniós csapoktól már elzárt, önálló hadseregre vágyó boszniai szerb vezetés valószínűleg csődbe ment volna a magyar közpénzből adott hitel nélkül – ismerte el Zora Vidovics pénzügyminiszter.

Орденом Републике Српске на огрлици, највишим одликовањем Републике Српске, одликовао сам @PM_ViktorOrban , а орден ће бити уручен лично Орбану у фебруару.

Поводом Дана Републике одликовао сам заслужне личности и институције који су имали велику улогу у стварању и очувању Српске... pic.twitter.com/NxvBg3icfe

— Милорад Додик (@MiloradDodik) January 9, 2024

Orbán Viktor ugyan nincs itt, de februárban személyesen fogom felkeresni, hogy átadjam neki az elismerést – harangozta be az államiság ünnepén Milorad Dodik.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog Milorad Dodikkal az oroszországi Kazanyban 2024. február 21-én. Fotó: Sputnik / Sergei Bobylev / Pool / Reuters)

Rovatok