Index Vakbarát Hírportál

A francia gazdák újra bevették Párizst, Macron nehéz pillanatok elé néz

2024. február 23., péntek 16:03

Több tucat traktor gurult be Párizsba, ismét felerősödtek a tiltakozások. A francia farmerek kemény fogadtatással várják Emmanuel Macront a szombati farmbemutatón. Megpróbálják megakadályozni a francia elnök bejutását a rendezvényre, és ha mégis bejut, látogatásának megzavarására készülnek. Macron a rendezvényen vitára készül a gazdákkal, az élelmiszer-feldolgozókkal és a kiskereskedőkkel, azonban környezetvédő aktivisták is jelezték részvételüket a farmbemutatón.

A francia gazdák pénteken visszatértek Párizs utcáira, és figyelmeztették Emmanuel Macron elnököt, hogy nehéz fogadtatásra kell számítania a szombati nagy farmbemutatón, amelyet ő nyit meg a gazdák – a költségek, a bürokrácia és a zöld-szabályozások miatti – haragja közepette – írta a Reuters.

Több tucat traktor gurult be a francia fővárosba pénteken, hangosan dudálva. Az egyik traktoron ez állt: „Macron, viharra veted a magokat – vigyázz, mit aratsz!”

A mezőgazdasági termelők Európa-szerte tiltakoznak, jobb jövedelmet, kevesebb bürokráciát követelve, és elítélik az olcsó ukrán áruk tisztességtelen versenyét Kijev háborús erőfeszítéseinek elősegítése érdekében.

A francia gazdák nagyrészt felfüggesztették a tiltakozásokat a hónap elején – amelyek alkalmával autópályákat blokkoltak, trágyát rakodtak le középületek elé –, miután Gabriel Attal miniszterelnök új intézkedéseket ígért 400 millió euró (átszámítva 155 milliárd forint) értékben.

A héten azonban kiújultak a tiltakozások, annak érdekében, hogy a farmerek nyomást gyakoroljanak a kormányra – a nagyobb támogatás és az ígéretek mielőbbi kikényszerítése miatt – a párizsi farmbemutató előtt, amely kilenc nap alatt mintegy 600 000 látogatót vonzó franciaországi esemény.

a vásáron traktorok és mintegy kétezer farmer várja Macront.

„Néhány gazdálkodó megpróbálja megakadályozni, hogy az elnök [Macron] belépjen a vásárra. És ha bejut, megzavarják a látogatását” – mondta Jean Lefevre a Reutersnek, aki a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezet, az FNSEA tagja.

Túl nagy a feszültség

A gazdák tiltakozása Európa-szerte elterjedt, legutóbb Lengyelországban, Spanyolországban és Csehországban. A tiltakozások azért erősödtek fel, mert a szélsőjobboldal – amelynek a mezőgazdasági termelők egyre szélesebb választótáborát alkotják – egyre erősödik a júniusi európai parlamenti választások előtt.

Franciaországban még mindig feszült a viszony a gazdálkodók és a kormány között: az FNSEA vezetője, Arnaud Rousseau kijelentette, hogy nem vesz részt abban a nagy vitában, amelyet Macron szombaton a mezőgazdasági vásáron akar tartani a gazdákkal, az élelmiszer-feldolgozókkal és a kiskereskedőkkel.

A párbeszéd feltételei nem teljesülnek, túl nagy a feszültség

– mondta Rousseau a BFM TV televíziónak és az RMC rádiónak, miután kiszúrta, hogy a „Les Soulevements de la Terre” környezetvédő aktivista csoport is jelen lesz a rendezvényen.

Az X-en Macron irodája azt közölte, hogy az aktivista csoportot nem hívták meg, és tévedésből jelentették be, hogy jelen lesznek az eseményen.

Rovatok