Index Vakbarát Hírportál

Az olasz szenátus rábólintott, így már Albániába küldhetők a migránsok

2024. február 28., szerda 09:45

Az olasz törvényhozás felsőháza jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely alapján az Olaszországba érkező migránsokat letelepedési kérelmük elbírálásáig albániai menekülttáborokban helyeznék el. A sokak által vitatott megállapodást az olasz és az albán kormányfő még novemberben egyeztette.

Giorgia Meloni olasz, illetve Edi Rama albán miniszterelnök akkor közölte: együttes kezdeményezésük alapján az EU-tagjelölt Albánia a migránsok ezreinek nyújt ideiglenes menedéket, amíg kérelmük olasz elbírálására várnak.

Amennyiben Olaszország elutasítja a menedékkérelmet, Albánia kiutasítja a kérvényezőt. Meloni és Rama abban is egyetértettek, hogy a gyermekek és a terhes nők nem kerülhetnek át Albániába.

Olaszország két albániai központ felépítésének finanszírozását vállalta magára, amelyek egyidejűleg háromezer migráns befogadására alkalmasak.

Az olasz fennhatóság alá tartozó menekülttáborok külső biztonságáról Albánia gondoskodna.

A törvényjavaslatot, amely előzőleg simán átment a parlament alsóházán, 93 szavazattal fogadták el 61 ellenében – jelentette a CNN.

Az olasz ellenzék és az emberi jogi csoportok – a Kubában működtetett amerikai táborra utalva – guantánamói jelzővel illeték a programot arra hivatkozva, hogy Albánia nem tagja az Európai Uniónak, ezért nem kell követnie a menedéket kérők fogva tartásával, elhelyezésével és esetleges kitoloncolásával kapcsolatos uniós iránymutatásokat.

Az uniós szabályozás szerint ugyanis jogsértő a migránsok vagy menekültek kitoloncolása menedékjog iránti kérelmük elbírálásáig. Albánia nem köteles az uniós szabályok betartására.

Migránsok százezrei

Az albániai központok felépítését és működtetését Róma finanszírozza. Az érdemi munkát olasz hivatalnokok végzik.

Meloni szerint a menedékkérelmek gyors elbírálása esetén évente akár harminchatezer migránst szállásolhatnának el átmenetileg Albánia területén. Ez mindenképpen enyhítené az olasz menekültügyi központok krónikus túlzsúfoltságát.

Olaszországba az elmúlt években migránsok százezrei érkeztek, akik kockázatos tengeri utazásra indultak Líbiából, Tunéziából, Törökországból és más államok irányából.

Az Albániába küldhető bevándorlók és menekültek kizárólag azok, akiket a haditengerészet vagy a parti őrség tagjai mentenek ki a háborgó tengerről. A civilek által kimenekített migránsok nem tartoznak ebbe a csoportba.

Csak tavaly több mint 157 ezer, jobbára Afrika felől érkező migráns érte el az olasz partokat.

A szegénység elől menekülő, a csupán a jobb élet reményében útnak indulókat – ha nem üldözés áldozatai vagy háború számkivetettjei – nem illeti meg a menedékjog.

Meloni kormánypártja, az Olaszország Testvérei ugyan bevándorlásellenes programmal kampányolt a választások előtt, utóbb azonban felrótták: nem sokat tett a dél felől érkező hajók megállításáért.

Emberi életek kockáztatása

Az albániai táborokba szállított menekülteket és menedékkérőket „automatikusan fogva tartják, és legfeljebb 18 hónapig nem hagyhatják el” a táborokat – ez a leglényegesebb kifogása az Amnesty International vezető migrációs és menekültügyi kutatójának.

A nemzetközi jog szerint az automatikus őrizetbe vétel eleve önkényes, ezért jogellenes

– figyelmeztetett Matteo De Bellis. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Albániába történő szállítás miatt a migránsoknak napokkal többet kellene a hajókon tölteniük.

A felkutatási és mentési szabályok veszélyes torzítása emberéleteket kockáztat, ami szégyenteljes fejezet lenne Olaszország számára – hangoztatta a szakértő.

Korábban hasonló intézkedéssel próbálkozott Dánia, amely meg nem nevezett, vélhetően afrikai országgal tárgyalt a migránsok átmeneti elszállásolásáról, de az eljárást végül felfüggesztették.

A brit kormány azzal próbálkozott, hogy Ruandába toloncolja az illegális bevándorlókat, de a tervből nem lett semmi.

Az Egyesült Királyság már nem tagja az uniónak, így az Európai Bizottság korábban csak az olasz példára tért ki, és arra hívta fel a figyelmet: ha egy menekültet egy tagállam felségvizein mentenek ki, kizárólag annak az országnak a területén kérhet menedékjogot. Ez a személy viszont nem szállítható harmadik országba.

(Borítókép: Az elmúlt napokban kimentett halászhajó fedélzetén tartózkodó 600 migráns egy csoportja Szicília partjaitól 100 mérföldre várakozik a partra szállásra 2023. április 12-én Cataniában, Olaszországban. Fotó: Fabrizio Villa / Getty Images)

Rovatok