Index Vakbarát Hírportál

Szocsiba utazik Szijjártó Péter, Orbán Viktorról kérdezték az oroszok

2024. március 3., vasárnap 08:07 | aznap frissítve

Újra megrendezik az Atomexpót Szocsiban, ahová Szijjártó Péter is ellátogat. Az atomenergetikai találkozón megvitatják az atomenergia szerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló nemzeti stratégiákban. A találkozóra Szijjártó Péter egyedül, Orbán Viktor miniszterelnök nélkül utazik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter atomenergetikai találkozóra utazik Oroszországba – tudatta a RIA Novosztyi.

Igen, meghívást kaptam az Atomexpóra, biztosan örömmel megyek, mert Oroszország és Magyarország együttműködése az atomenergia területén nagyon sikeres

– nyilatkozta a miniszter az antalyai diplomáciai fórumon. 

Az oroszországi Atomexpó Nemzetközi Fórum a nukleáris ipar egyik legfontosabb találkozója, amelyet március 25–26-án rendeznek meg Szocsiban, a Szíriusz Tudományos és Művészeti Parkban. A rendezvényen kormányzati szervek vezetői, a globális nukleáris ipar legnagyobb vállalatai, állami szervezetek és nemzetközi szakértők vesznek részt.

Az idei fórum fő témája a Tiszta energia: a jövő közös megteremtése. A tervek szerint megvitatják az atomenergia szerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló nemzeti stratégiákban.

A fórumot 2009 óta rendezik meg Oroszországban. Az előző Atomexpót szintén Szocsiban tartották 2022 novemberében, a Roszatom főszervezésével, ahol több mint 50 ország képviselői voltak jelen. 

Orbán Viktor oroszországi utazásáról is kérdezte Szijjártó Pétert az orosz média

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök oroszországi látogatása egyelőre nincs napirenden” – mondta Szijjártó Péter a RIA Novosztyinak, amely arról kérdezte a külügyminisztert: vajon Orbán Viktor mikor utazik Oroszországba. 

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megerősítette az Antalyai Diplomáciai Fórumon, hogy a jövő héten meglátogatja Floridában Donald Trump volt amerikai elnököt. A magyar miniszterelnök és a volt amerikai elnök legutóbb 2022 nyarán találkozott, utóbbi New Jersey-i golfklubjában.

A magyar miniszterelnök egyébként utoljára 2022-ben utazott Moszkvába tárgyalni, akkor a gázszállításról, a magyar vakcinagyárról és Paks II-ről egyeztettek Putyinnal. 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában reggel az MTI szerint.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Európa továbbra is háborús pszichózisban szenved, utalva Emmanuel Macron francia elnök azon kijelentésére, miszerint nem zárható ki, hogy a Nyugat csapatokat küld a háborúban álló Ukrajnába. A miniszter arról beszélt, hogy az elmúlt két évben az történik, amit Magyarország a háború elejétől mondott, azaz az Oroszország elleni szankciók nem működnek, és a csatatéren nem lesz megoldása a háborúnak.

Minél tovább tart az orosz-ukrán háború, annál közelebb kerülhet hozzánk „az a rémisztő veszély, amelyet harmadik világháborúnak lehet nevezni" - közölte. A nyugat-európaiak először csak sisakokat, majd lőszereket, kézifegyvereket, harckocsikat, rakétákat küldtek Ukrajnának, ezek után nem csoda, hogy egyes nyugati politikusok már szárazföldi csapatok küldéséről beszélnek.  Ez teljesen szembemegy az eddigi közös döntésekkel – tette hozzá.

Kifejtette: a NATO-tagországok két éve hoztak egy döntést, amely szerint a NATO nem hadviselő fél, és mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért. Azok a nyugati politikusok, akik csapatok küldéséről beszélnek, ezt a NATO-döntést sértik meg. Hangsúlyozta továbbá: Magyarország álláspontja az, hogy sem fegyvert, sem katonákat nem küld Ukrajnába, az emberéleteket csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet megmenteni.

A miniszter szerint minél tovább tart a háború, annál többen halnak meg, és annál rosszabb lesz Ukrajnának.

Hónapok óta hallom, hogy a csatatéren az ukránok kivívnak egy olyan pozíciót, amelyből jobb helyzetből kezdhetnek tárgyalásokat. Az elmúlt hetekben világossá vált, hogy ez a forgatókönyv megbukott, az idő Oroszország oldalán áll

– mondta a külügyminiszter. 

Szijjártó Péter szerint megnyugtató, hogy az európai politikusok többsége Macron nyilatkozata után világossá tette, nem fognak katonákat küldeni Ukrajnába. A balti államok harcias álláspontja nem újdonság, de megnyugtató, hogy az amerikai elnök sem a csapatok küldése mellett foglalt állást  fűzte hozzá. Arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) keddi találkozóján mind a négy ország miniszterelnöke világossá tette: nem kívánnak szárazföldi csapatokat küldeni Ukrajnába, bár a békekötés kérdését másként ítélik meg.

 Az orosz-ukrán háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok