Index Vakbarát Hírportál

Minden orosz börtönbe vetett amerikai kincset ér

2024. március 4., hétfő 17:09

Nem tartja meglepőnek az amerikaiak letartóztatását Oroszországban egy volt KGB-ügynök. Egy vagyont érnek, mert lehet velük kereskedni.

A Los Angelesben élő, orosz–amerikai állampolgárságú Kszénija Karelina Oroszországban élő családját látogatta volna meg, de már érkezéskor őrizetbe vették a jekatyerinburgi repülőtéren.

Történetesen ugyanebben, a Moszkvától 1600 kilométerre keletre fekvő városban tartóztatták le éppen egy éve Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal riporterét is.

„Nincs új a nap alatt” – állítja a KGB egykori embere. Jack Barsky a hetvenes és a nyolcvanas években a szovjet hírszerzés alvóügynöke volt, így rálátott a letartóztatásokra és a mögöttes szándékokra egyaránt.

„Vlagyimir Putyin a félelmet gerjeszti” – mondta Barsky a Fox News vendégeként.

„Mindenkit rettegésben akar tartani. Az egész világot és saját állampolgárait is” – jellemezte az orosz elnököt az egykoriügynök, aki szerint Sztálin óta napjainkig folytatódik a gyakorlat, egyetlen céllal:

Egy amerikai egy orosz börtönben olyan érték, amellyel bármikor lehet kereskedni.

Hazaárulás vádjával Kszénija Karelinát, a volt balerinát a KGB egyik utódszervezetének, az FSZB-nek, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak a tagjai tartóztatták le.

Ballerina Ksenia Karelina ‘did not have a worry in the world' before arrest in Russia, her boyfriend says https://t.co/qNtiUAzpzo pic.twitter.com/ysv6D8NAmh

— New York Post (@nypost) February 22, 2024

Letartóztatásáig „semmi gondja nem volt a világon” – állította barátja, Chris Van Heerden.

Hazaárulás – fillérekkel

„Szeretett kozmetikusunk és barátunk” azért utazott Oroszországba, hogy meglátogassa 90 éves nagymamáját, a szüleit és húgát – írta közleményében Karelina tervezett szülőföldi látogatásáról munkáltatója, a Beverly Hills-i Ciel Spa.

A 33 éves nő azóta sem ölelhette meg családtagjait.

Hazaárulással vádolják, mert állítólag 51,80 dollárt adományozott egy, az Egyesült Államokban működő ukrán jótékonysági szervezetnek

– jelentette a kaliforniai szépségszalon, ahol Karelina is dolgozott.

Az 51,80 dollár napi árfolyamon valamivel több 18 ezer forintnál.

A „szívszorító hírt” azért kell megosztani, hogy minél többen megismerjék Kszénija történetét, és igazságot követeljenek – üzenték kollégái.

Hihetetlenül naiv volt és tájékozatlan, mert még a híreket sem nézte – mondta róla partnere. „Orosz vagyok, biztonságban vagyok, semmi sem fog velem történni” – idézte fel az indulás előtti bizakodását Chris Van Heerden.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyszerűen „még több embert akar megijeszteni” – mondta Karelina letartóztatásáról Jack Barsky.

A túszdiplomácia

A putyini rezsim mindig is élt a „túszdiplomácia” lehetőségével – emlékeztetett az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség, a DIA egykori ügynöke. „A Moszkva és Washington közötti konfrontáció a valaha mért legnagyobb, így a Kreml maximálisan felpörgeti a taktikát” – jelentette ki Rebekah Koffler, aki szerint most „egyetlen amerikai, kivált orosz vagy szláv származású sem mehet Oroszországba”.

Az olimpikon Brittney Griner kosarazót kis mennyiségű kábítószer birtoklásáért vették őrizetbe, majd kilenc évre ítélték Oroszországban. A halál kufárának becézett orosz fegyverkereskedőt, az amerikaiak megöléséért és terrorszervezetek támogatásáért huszonöt évre ítélt Viktor Butot adták kiszabadulásáért cserébe tavalyelőtt.

Orosz börtönben van még mindig Evan Gershkovich újságíró mellett Paul Whelan volt tengerészgyalogos is. Putyin szerint nem kizárt, hogy Gershkovich szabadul egy orosz fogolyért cserébe. Neve szóba került Alekszej Navalnij kapcsán is, állítólag az orosz ellenzéki halála előtti napon megszületett az egyezség a fogolycseréről, hogy Navalnij mellett két amerikait – köztük Gershkovichot – is elengednek, cserébe Moszkva visszakapja Putyin kedvenc bérgyilkosát, aki jelenleg egy német börtönben ül. A dolgok azonban másként alakultak.

„Készen állunk, de a részleteket speciális szolgálati csatornákon kell tisztázni” – nyilatkozta az orosz elnök, majd hozzátette: „Úgy gondolom, sikerül majd meg megegyeznünk”.

Egyelőre nem világos, hogy egy orosz–amerikai kettős állampolgárságú kozmetikust kire lehetne „elcserélni”.

(Borítókép: A Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich amerikai állampolgár megjelenik a moszkvai bíróságon, hogy fellebbezzen 2023. június 22-én. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok