Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé áll a Pentagon titkainak kiszivárogtatója

2024. március 4., hétfő 20:08

Jack Teixeira bűnösnek vallhatja magát a Pentagon titkainak tömeges kiszivárogtatásában, ugyanis hétfőn várhatóan megjelenik Indira Talwani bostoni kerületi bíró előtt. Teixeirát hatrendbeli szövetségi bűncselekménnyel vádolják, mely egyenként 10 évig terjedő szabadságvesztéssel és 250 ezer dollár pénzbírsággal sújtható. A nyomozati iratok szerint Jack Teixeira 2022 novembere és 2023 áprilisa között mintegy 40 ezer üzenetet tett közzé a Discord közösségi oldal zárt csoportjában. Azzal dicsekedett, hogy hozzáfér „Izrael, Palesztina, Szíria, Irán és Kína dolgaihoz”.

Jack Douglas Teixeira, a Massachusettsi Nemzeti Gárda légierejének 22 éves korábbi tagja, akit minősített katonai dokumentumok közösségimédia-platformon való kiszivárogtatásával vádolnak, hétfőn várhatóan bűnösnek vallja magát az elmúlt évek egyik legsúlyosabb amerikai nemzetbiztonsági kiszivárogtatásának elkövetésében – írja a Reuters.

Teixeira őrizetben van, mióta tavaly áprilisban letartóztatták édesanyja házában, a massachusettsi North Dightonban.

A fiatal várhatóan még hétfőn megjelenik Indira Talwani bostoni kerületi bíró előtt, hogy bűnösnek vallja magát. Teixeirát hatrendbeli szövetségi bűncselekménnyel vádolják, mely egyenként 10 évig terjedő szabadságvesztéssel és 250 ezer dollár pénzbírsággal sújtható.

Letartóztatása előtt Teixeira a Massachusetts-i Légi Nemzeti Gárda Cape Cod-i Otis légibázisán dolgozott, mint kibervédelmi műveleti segéd és informatikai támogató szakember.

Korábban büszkélkedett vele 

Bár Teixeira viszonylag tapasztalatlan volt a hadseregben, a védelmi minisztérium számítógépes hálózatán, az úgynevezett Joint Worldwide Intelligence Communications Systemen keresztül hozzáférhetett a szigorúan titkos katonai hírszerzési anyagokhoz – mondta egy, az ügyet ismerő amerikai tisztviselő. A rendszer lehetővé tette Teixeira számára, hogy titkos dokumentumokat olvasson, és esetleg ki is nyomtasson, bár ezek törvényes kezelésére vannak irányelvek.

A nyomozati iratok szerint Jack Teixeira 2022 novembere és 2023 áprilisa között mintegy 40 ezer üzenetet tett közzé a Discord közösségi oldal zárt csoportjában. Azzal dicsekedett, hogy hozzáfér „Izrael, Palesztina, Szíria, Irán és Kína dolgaihoz”.

A kiszivárgott dokumentumok szigorúan titkos információkat tartalmaztak az Egyesült Államok szövetségeseiről és ellenfeleiről, a részletek az ukrán légvédelemtől az izraeli Moszad kémügynökségig terjedtek.

A nyomozó hatóság megállapítása szerint az üzenetekben többször utalt arra, hogy tisztában van a dokumentumok minősítésével, és esetenként maga kérdezte a zárt online csoport felhasználóit, hogy milyen jellegű információk érdeklik őket.

Tette ezt annak ellenére, hogy felettesei 2022 szeptemberében és októberében kétszer is figyelmeztették minősített információk kezelése miatt – derül ki a Légi Nemzeti Gárda bírósághoz benyújtott belső nyilvántartásából.

Decemberben az amerikai légierő bejelentette, hogy 15 fős fegyelmi eljárást indított a kiszivárogtatás miatt, és felmentette Sean Riley ezredest annak az egységnek a parancsnoksága alól, amelyhez Teixeira tartozott.

Ezt azután tették, hogy a légierő főfelügyelője jelentést készített az incidensről, amely megállapította, hogy Teixeria egységének és vezetésének néhány tagja „nem kevesebb, mint négy különböző esetben rendelkezett információval a férfi megkérdőjelezhető tevékenységéről”.

Néhány embernek teljesebb képe volt hírszerzési törekvéseiről, és „szándékosan elmulasztották jelenteni ezeknek a biztonsági aggályoknak/incidenseknek a teljes részleteit

– áll a jelentésben.

A légierő a kiszivárogtatásokat követően közölte, hogy számos reformot hajtott végre a minősített információkhoz való hozzáféréssel kapcsolatos eljárások javítása érdekében.

Rovatok