Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztettek két parancsnokot az amerikai légierőnél a Pentagon-iratok miatt

2023. április 27., csütörtök 11:20

Az amerikai légierő felfüggesztett két parancsnokot, akik a hírszerzési adatok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixeira egységében szolgáltak.

A vizsgálat alatt álló két parancsnok minősített rendszerekhez és információkhoz való hozzáférése is ideiglenesen felfüggesztésre került, míg a vizsgálat le nem zárul – közölte a légierő szóvivője. A tisztek nevét nem fedték fel.

Az amerikai hírszerzési adatok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixerát április 13-án vették őrizetbe a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei. A 21 éves férfi a massachusettsi Otis légi bázison, Cape Cod félszigeten dolgozott a Nemzeti Gárda hírszerző részlegének tagjaként. 

Hivatalos beosztása szerint a szállítási rendszerek számítógépes specialistája volt, feladatai közé tartozott a katonai kommunikációs hálózatok informatikai felügyelete és biztonságának védelme is. Feladatköre alapján a legmagasabb szintű biztonsági engedélyekkel rendelkezett, ami hozzáférést biztosított számára a minősített és fokozottan bizalmas katonai iratokhoz.

A légi egység specialistáját nemzetvédelmi információk illetéktelen visszatartásával és továbbításával, valamint minősített dokumentumok szándékos visszatartásával vádolják, ami a kémkedésről szóló törvény alapján bűncselekménynek számít. A férfit már bíróság elé is állították.

Amennyiben elítélik, akár 25 éves börtönbüntetést is kaphat.

A Teixeira ügyét vizsgáló szövetségi ügyészek szerdán azt is közölték, hogy a férfi hivatali számítógépén fegyverrel elkövetett tömeggyilkosságokról keresett információkat, és a bizonyítékokat próbálta megsemmisíteni otthonában.

Az FBI a férfi házának átvizsgálásakor összetört számítástechnikai eszközöket talált, és az ügyészek szerint Teixeira arra kért más internetes felhasználókat, hogy töröljék az összes üzenetüket. Az ügyészek arról is beszámoltak, hogy a férfi többször erőszakos és rasszista kijelentéseket tett a közösségi médiában.

Az ügyet a legsúlyosabb adatszivárogtatási botránynak tartják a Wikileaks-féle 2010-es kiszivárogtatás óta – számolt be az MTI.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok