Index Vakbarát Hírportál

Ausztrál külügyminiszter: Izrael nemzetközi támogatása tovább fog csorbulni Netanjahu miatt

2024. március 12., kedd 14:26

Ausztrália külügyminisztere egyetért Joe Biden azon kijelentésével, hogy Netanjahu háborúval kapcsolatos megközelítése „többet árt Izraelnek, mint használ”. A politikus azt mondja, hogy ha Izrael nem kezd el foglalkozni végre a Gázai övezetben tomboló humanitárius katasztrófával, akkor az ország nemzetközi támogatása tovább fog csorbulni.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök gázai háborúval kapcsolatos megközelítése aláássa Izrael nemzetközi megítélését – jelentette ki Penny Wong ausztrál külügyminiszter kedden az Australian Financial Review szaklap üzleti fórumán tartott beszédében, irányváltásra, a gázai humanitárius válság kezelésére sürgetve egyúttal Izraelt a nemzetközi támogatás további elveszítésének elkerülése érdekében.

Az MTI által közzétett szemle szerint Joe Biden amerikai elnök szombaton tett kijelentésével kapcsolatban, miszerint Netanjahu „többet árt Izraelnek, mint használ” azzal, hogy a háborút az ország értékeivel ellentétes módon kezeli, Wong egyetértésének adott hangot, hozzátéve, hogy az Izraelnek nyújtott nemzetközi támogatás tovább fog csorbulni, ha nem foglalkozik a gázai „humanitárius katasztrófával”.

Október 7-én terrortámadás történt, és a világ akkoriban joggal rokonszenvezett Izraellel, és szolidáris volt vele

– mondta Wong. „Azt hiszem, a világ elborzadt a jelenlegi helyzettől… és azt mondanám, hogy ha Izrael nem változtat irányt, akkor tovább fog veszíteni a támogatásából” – fogalmazott az ausztrál külügyminiszter.

Izrael a végsőkig folytatja a harcot, mélyülhet a válság 

Az izraeli ellencsapást a Hamász október 7-i támadása váltotta ki, amelyben izraeli összesítések szerint 1200 ember halt meg és 253-at elraboltak, akik közül sokan a mai napig sem szabadultak ki. Azóta Izrael Gáza elleni légi és szárazföldi támadásának eddig a becslések szerint 31 ezer palesztin esett áldozatul.

A konfliktus miatt a Gázai övezet 2,3 millió lakosának nagy része elhagyni kényszerült otthonát, és az ENSZ becslései szerint a lakosság negyedét éhínség fenyegeti. Wong legutóbbi megjegyzéseivel Izraelt a gázai humanitárius válság kezelésére felszólító egyre hangosabb, még az ország legszilárdabb szövetségeseit is magában foglaló nemzetközi kórushoz csatlakozott.

Az elmúlt hónapban például Kanada, Ausztrália és Új-Zéland közös nyilatkozatban azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel. António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn szintén tűzszünetre szólított fel, mondván, hogy a Rafah ellen készülőben lévő izraeli támadás „még mélyebb pokolba” taszíthatja a gázaiakat.

Izrael leszögezte, hogy addig nem hagyja abba a háborút, amíg teljesen fel nem számolta a Hamász terrorszervezetet.

Rovatok