Index Vakbarát Hírportál

Újabb magyar–amerikai csörte: a Fehér Házban nyilatkoztak Magyarországról, Szijjártó Péter kiakadt

2024. március 14., csütörtök 09:24 | aznap frissítve

Magyar idő szerint még kedd este, újságírói kérdések miatt került szóba Magyarország egy fehér házi sajtótájékoztatón. Bár az illetékes tisztviselő, Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó nagyon nem szeretett volna válaszolni a kérdésekre, megismételte a korábban ismertetett amerikai álláspontot a magyar demokrácia, jogállamiság, korrupció helyzetéről. Szijjártó Péter csütörtök reggel közölte, hogy Sullivan hazudott, és szerinte a főtanácsadó „belépett a kórusba”.

Az utóbbi napokban még feszültebbé vált a viszony Magyarország és az Egyesült Államok között, miután Joe Biden amerikai elnök véleményezte azt, hogy Donald Trump – aki az idei elnökválasztáson ellenfele lesz – az előző héten találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Joe Biden konkrétan úgy fogalmazott:

Tudják, kivel találkozik ma Mar-a-Lagóban? A magyarországi Orbán Viktorral, aki egyenesen kijelentette, hogy szerinte a demokrácia nem működik, ő diktatúrát szeretne. 

Ezt követte, hogy kedden a magyar külügyminisztérium bekérette David Pressman budapesti nagykövetet Biden kijelentése miatt.

Ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni senkitől, akkor sem, ha az adott személy éppenséggel az Egyesült Államok elnöke

– mondta Szijjártó Péter az esetről az ATV-nek, majd nem sokkal később a csatorna Egyenes Beszéd című műsorában is beszélt a történtekről. 

A Fehér Ház főtanácsadóját is megkérdezték Joe Biden kijelentéséről, érdekes beszélgetés lett belőle 

Szinte az Egyenes Beszéd-interjúval egy időben zajlott kedden egy fehér házi sajtótájékoztató, amelyen Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó válaszolt újságírói kérdésekre. A Fox News riportere, Jacqui Heinrich kérdezett rá Biden korábbi kijelentésére, amiből szokatlan párbeszéd kerekedett.

A Fehér Ház hivatalos leirata szerint Heinrich konkrétan azt kérdezte a főtanácsadótól:

Az Egyesült Államok kormányának álláspontja-e az, hogy Magyarország, amely NATO-szövetséges ország, diktatúra?

Sullivan reakciója azt volt, hogy igyekezett kibújni a válaszadás alól. „Tudom, miért teszi fel ezt a kérdést. Nem beszélek a Biden-kampány nevében. Az ilyen kérdéseket a kampánycsapathoz kellene intéznie” – mondta (a tisztviselő arra utalt ezzel, hogy Joe Biden egy floridai elnökválasztási kampányrendezvényen, vagyis kvázi elnökjelöltként véleményezte az Orbán–Trump-találkozót és beszélt diktatúráról).

Mindemellett a főtanácsadó azt is hozzátette, hogy a Biden-kormányzat korábban sem csinált titkot abból, hogy „mélységes aggodalmaik” vannak a magyar kormánynak „a demokratikus intézmények, köztük az igazságszolgáltatás elleni támadásával, a magyarországi korrupcióval és a magyarországi demokrácia egyéb, a magyarországi vezetés által okozott eróziójával kapcsolatban”. 

Ezek olyasvalamik, amelyek miatt mélyen aggódtunk, amelyekkel kapcsolatban közvetlenül foglalkoztunk, és amelyekről ezen a pódiumon állva beszéltünk, és ezután is így lesz

– mondta Sullivan.

A főtanácsadó ezzel valószínűleg lezártnak tekintette a kérdést, de nem így alakult, mivel Jacqui Heinrich ismét visszakérdezett, hogy diktatúrának tartják-e Magyarországot. Mint mondta, az aggodalmakról már valóban hallottak, és megérti, hogy Sullivan nem akarja kommentálni az elnökválasztási kampányban elhangzottakat, „de általában egy ilyen erős külpolitikai nyilatkozatot, tudja, némi koordinációval szokás megtenni. Jellemzően nem egy kampányüzenetben jegyzik meg lábjegyzetként.

Tehát – anélkül, hogy konkrétan erről a kampányról beszélnénk – az Egyesült Államok álláspontja hivatalosan az, hogy az Orbán által vezetett Magyarország diktatúra?

– tette fel ismét a kérdést a Fox News újságírója.

Ebből aztán némi perpatvar kerekedett. Sullivan azt válaszolta, hogy ez továbbra is választási kérdés, tehát a kampánycsapatot kéne kérdezni. Heinrich erre visszakérdezett, hogy miért nem árulja el a kormány hivatalos álláspontját, mire Sullivan azt mondta, megtette ezt az előbb. Végül a főtanácsadó egy visszavágással zárta le a kérdést:

Mint már említettem, álláspontunk szerint Magyarország [vagyis a magyar kormány – a szerk.] támadást intézett a demokratikus intézmények ellen, és ez továbbra is komoly aggodalom forrása. És a kérdéséből úgy veszem ki, hogy ez akár önöknek is komoly aggodalomra adhat okot.

A sajtótájékoztatónak erről a részletéről videó is készült, alább meg lehet tekinteni: 

Majd még egyszer felvetődött a kérdés a sajtótájékoztatón

Az ügy később még egyszer előkerült az eseményen: akkor Peter Baker, a The New York Times fehér házi tudósítója kérdezett rá Biden kijelentésére.

Mint mondta, megérti, hogy Sullivan a kampánycsapathoz akarja irányítani őket, mégis az elnök mondta azt, hogy Orbán „diktatúrát szeretne”. Majd utalt arra, hogy Pressmant beidézte a magyar külügy, és megkérdezte, ennek fényében az elnök megbánta-e, visszavonja-e azt, amit korábban mondott, vagy pedig továbbra is kiáll a floridai kampányrendezvényen hangoztatott véleménye mellett. Továbbá azt is megkérdezte, hogy Sullivan mit üzenne Szijjártónak, aki azt mondta, Biden hazudott.

Sullivan erre válaszolva mondhatta ki azokat a mondatokat, amelyeket későbbi reakciójában Szijjártó Péter sérelmezett. 

Az elnök természetesen kitart a kijelentése mellett, és én sem vonom vissza az ő kijelentését. Csak annyit mondok, hogy a mi álláspontunk teljesen összhangban van mindazzal, amit ön az imént mondott. Mindez dokumentálva is van, és a hazugságnak pontosan az ellentéte

– fogalmazott a főtanácsadó. Ez a rész szintén megtekinthető videón:

Szijjártó Péter csütörtök reggel vette elő az ügyet

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel megjelent Facebook-posztjában – a konkrét előzmények ismertetése nélkül – azt írta: „Tegnap tovább folytatta a Magyarország elleni hazugsághadjáratot a háború-, gender- és migrációpárti amerikai demokrata kormány. Ezúttal a nemzetbiztonsági főtanácsadó lépett be a kórusba.” 

Jake Sullivan megnyilvánulása világossá tette, hogy az amerikai demokraták nehezen viselik, hogy az európai progresszív liberális tenger közepén továbbra is van egy sziget, ahol büszkén valljuk: no war, no gender, no migration! 

– írta Szijjártó Péter. Majd hozzátette, „továbbra is határozottan kiállunk a béke mellett, megvédjük a családokat az agresszív genderpropagandával szemben, és nem engedjük be az illegális migránsokat. Ha tetszik az amerikai demokratáknak, ha nem.” 

Rovatok