Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun a szupernagy rakétavetőkkel végzett lövészeti gyakorlatokat felügyelte

2024. március 19., kedd 20:58

Észak-Korea legfelsőbb vezetője, Kim Dzsongun vezette a hétfői hadgyakorlatokat, ahol az „újonnan felszerelt, szupernagy” többszörös rakétavetők vettek részt. A vezető a tüzérségi erők modernizálására és növelésére szólított fel, kiemelve a 600 mm-es rakétavetők „stratégiai feladatait mint a háborús előkészületek központi csapásmérő eszközét”. Az eszközöknek a vezető szerint alkalmasaknak kell lenniük arra, hogy Dél-Korea fővárosát és az ország katonai erejét megsemmisítsék. Dél-Korea védelmi minisztere is megszólalt a rakétavetőkről.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető felügyelte a tüzérségi egységek gyakorlatait a nyugati régióban hétfőn, ahol az „újonnan felszerelt, szupernagy” többszörös rakétavetők vettek részt – közölte kedden a KCNA, Észak-Korea hivatalos hírügynöksége a Reuters szerint.

A gyakorlatokra egy nappal azután került sor – ahogy arról Dél-Korea és Japán beszámolt –, hogy Észak-Korea több rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a tengerbe, ami körülbelül két hónap óta az első ilyen rakétatesztje volt.

Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője vezette a hétfői gyakorlatokat, amelyek célja a 600 milliméteres többszörös rakétavetők „valódi háborús képességeinek” tesztelése, valamint az üzemeltetők harci moráljának és készenléti helyzetének javítása volt, TUDÓSÍTOTT a KCNA.

A gyakorlatok részét képezte a szupernagy, többszörös rakétavető lövedék légi robbanásának szimulálása is egy előre beállított magasságban, a cél felett. Az egység „nagy mozgékonyságot, pontos és erős csapásmérő erőt” mutatott egy hirtelen harci küldetés végrehajtása során, kiváltva a vezető dicséretét.

„Teljes mértékben bizonyították kiváló tüzérségi lövészetüket, valamint gyors és alapos harci felkészültségüket” – közölte Észak-Korea állami hírügynöksége.

Az észak-koreai vezető a tüzérségi erők modernizálására és növelésére szólított fel, kiemelve a 600 mm-es rakétavetők „stratégiai feladatait mint a háborús előkészületek központi csapásmérő eszközét”.

A hadseregünk birtokában lévő pusztító-támadó eszközöknek alaposabban kell teljesíteniük küldetésüket, hogy megakadályozzák és elnyomják a háború lehetőségét: állandó, tökéletes felkészültséggel az ellenség fővárosának és katonai erőinek felszámolására

– mondta Kim a csapatoknak a hírügynökség szerint.

Kim Dzsongun néhány nappal ezelőtt – Dél-Korea Egyesült Államokkal közös hadgyakorlata apropóján – katonai bemutatót vezényelt, amelyen nemcsak tábornokként, hanem tankvezetőként is kipróbálta magát.

Finom üzenetként értelmezhető, hogy a gyakorlaton olyan egységek vettek részt a határ közelében, amelyek „az ellenség fővárosának”, Szöulnak a lőtávolságában vannak, és érdekes módon a csatát az a harckocsihadosztály nyerte, amelyik a koreai háború alatt elfoglalta a dél-koreai fővárost.

Ezt követően az ejtőernyősök következtek, az akkori hadgyakorlat az állami média szerint bebizonyította, hogy az ejtőernyősök „képesek azonnal megszállni egy ellenséges régiót, amint megkapják a parancsot”.

Észak-Korea szakított több évtizedes Korea-közi politikájával, felrúgta a katonai paktumot, és ellenséges állammá nyilvánította Dél-Koreát. Amikor egy hétfői sajtótájékoztatón Észak-Korea többszörös rakétavetőinek fenyegetéseiről kérdezték, Szöul védelmi minisztere, Shin Won-sik  azt mondta, hogy ha Észak-Korea rakétákat lőne ki Dél ellen, az „háborút jelentene” és erős megtorló támadásokat váltana ki.

Rovatok