Index Vakbarát Hírportál

Olyat tett a NATO, amit az ukrajnai háború kitörése óta egyszer sem

2024. március 21., csütörtök 20:42

Oroszország Ukrajna elleni háborúja soha nem szólt semmilyen valós biztonsági fenyegetésről, amely akár Ukrajna, akár a NATO felől érkezett volna – mondta Kijevben a NATO Katonai Bizottságának elnöke, aki kiemelte: nem a svéd zászló lesz az egyetlen kék-sárga zászló a NATO-központban.

Rob Bauer holland tengernagy, a NATO Katonai Bizottságának elnöke március 21-én Kijevbe látogatott. Ez volt az első alkalom, hogy az oroszukrán háború kirobbanása óta a NATO katonai küldöttsége hivatalosan az ukrán fővárosba utazott – írja a Kyiv Independent

Bauer beszédet mondott a kijevi biztonsági fórumon, amelyben kijelentette, látogatása annak bizonyítéka, hogy a NATO és Ukrajna közelebb került egymáshoz, mint valaha.

Majd leszögezte:

nem a svéd nemzeti LOBOGÓ lesz az egyetlen kék-sárga zászló a NATO-központban.

Mint ismert, Svédország március 7-én csatlakozott a NATO-hoz, miután az Ukrajnával szembeni orosz agresszióra válaszul közös kezdeményezést tett Finnországgal, ezzel feladva a semlegességi politikáját.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja soha nem szólt semmilyen valós biztonsági fenyegetésről, amely akár Ukrajna, akár a NATO felől érkezett volna. Ez a háború arról szól, hogy Vlagyimir Putyin elnök fél egy olyan dologtól, ami sokkal erősebb, mint bármilyen fizikai fegyver a földön: a demokráciától

– mondta a NATO Katonai Bizottságának elnöke, majd leszögezte: „a világ talán túlságosan optimista volt 2023-ban, nem szabad ugyanezt a hibát elkövetnünk azzal, hogy 2024-ben túlságosan pesszimisták leszünk. A pesszimisták nem nyernek háborúkat. A mi segítségünkkel Ukrajna győzni tud és győzni is fog.”

Orbán Viktor tavaly nem értette ezeket a felvetéseket

Nagyjából mintegy egy éve történt, hogy Jens Stoltenberg, a szövetség vezetője kijelentette: Ukrajnának a NATO-ban van a helye. „Ukrajnának jogos helye a NATO-ban van, és idővel a mi támogatásunk segíteni fog abban, hogy ez lehetővé váljon” – mondta a főtitkár.

Ukrajna kormánya tavaly szeptemberben kérte hivatalosan NATO-csatlakozásÁt gyorsított eljárásban.

Akkor a Politico cikkét olvasva Orbán Viktor nem lehetett túl boldog, vagy csak értetlenkedését fejezte ki, pontosan lehetetlen ezt meghatározni. A cikket megosztva Twitter-oldalán csupán annyit kérdezett: „What?!” – azaz,

Micsoda?!

A magyar kormány álláspontja azonban eddig sem volt titok az ukrán NATO-csatlakozásról. Nemrég a kormány nevében Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, azért blokkolják Ukrajna EU-s és NATO-integrációját, mert 2015 óta folyamatosan elvették a magyar nemzeti közösség már meglévő, szerzett jogait.

Az oktatás, a kultúra, a sajtó és az élet egyéb területein nem lehet úgy használni a magyar nyelvet, mint korábban – hangsúlyozta.

A magyar álláspont változatlan, az integrációs folyamatnál akár az EU, akár a NATO tekintetében egyhangú álláspontra van szükség

– fogalmazott a miniszterelnök tavaly áprilisban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok