Index Vakbarát Hírportál

A Ryanair vezetője lehülyézett egy újabb magas rangú politikust

2024. március 22., péntek 06:24

Michael O'Leary, a Ryanair légitársaság vezetője szerdán lehülyézte Bruno Le Maire francia pénzügyminisztert, valamint a megjegyzéseit ostobának és átgondolatlannak nevezte.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a Boeing biztonsági teljesítményét ért támadására heves választ kapott a Ryanair főnökétől, Michael O'Learytől, aki szerdán ostoba politikusnak nevezte őt. Mint mondta „a hülye francia miniszter ostobaságokat beszél, mint Donald Trump” – írja a Politico.

Michael O'Leary Le Maire azon keddi kijelentésére reagált, miszerint a miniszter inkább repülne az Airbusszal, mint a Boeinggel. A Ryanair vezetője bírálta az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatalt (FAA) is, amiért nem tartják eléggé szemmel a Boeinget.

Le Maire megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy az elmúlt hetekben a Boeing repülőgépeivel sorozatos balesetek történtek, amelyek arra késztették az FAA-t, hogy ellenőrizze a vállalat gyártási folyamatait. Az Airbus működésének nagy része is Franciaországban zajlik.

Néhány ostoba politikusnak, aki azt mondja: „A családom nem érzi magát biztonságban egy Boeing 737-es repülőgépen”, azt mondom: Nos, akkor próbáljon meg egy olyan Airbusszal repülni, amelynek a hajtóművével kapcsolatos problémát még mindig nem javították ki

– mondta O'Leary, utalva a Pratt & Whitney hajtóművek gyártási hibájára.

A Ryanair-csoport vezérigazgatója elmondta, hogy bár a Boeingnek lehetnek problémái, megjegyezte, hogy az Airbus-flották 20 százalékát le fogják állítani, hogy kijavítsák a hajtóműproblémákat.

Minden nap, amikor az Airbus és a Boeing új repülőgépet gyárt vagy szállít, a minőségnek felülmúlhatatlannak kell lennie. Minden egyes ilyen repülőgépért 100 millió dollárt fizetünk. Tudnunk kell, hogy a biztonsági előírások és a minőség-ellenőrzés mind Toulouse-ban, mind Seattle-ben a legmagasabb szintű

– hangsúlyozta Michael O'Leary.

A magyar kormányba is rendszeresen beleáll

Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója az elmúlt időszakban a magyar kormányt is folyamatosan kritizálta.  Emlékezetes, amikor 2022 őszén idiótának és károsnak nevezte, amikor a kabinet a légitársaságok különadóját környezetvédelmi alapúvá alakította át. 

Pár hónappal korábban pedig azt mondta, hogy a magyar miniszterek olyanok, mint Dumb és Dumber, mert álláspontja szerint a kormány egy olyan ágazattal szemben vezet be extraprofitadót, amelynek rekordveszteségei vannak. Azt mondta, hogy szerinte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter „vagy egy komplett idióta, vagy nem érti a közgazdaságtant”.

Rovatok