Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok bombákat és harci repülőgépeket küld Izraelbe

2024. március 30., szombat 08:20

Az Egyesült Államok légvédelmi eszközöket és lőszereket szállít Izraelnek, miközben Izraelnek erős nemzetközi bírálatokkal kell szembenéznie a folyamatos gázai bombázás és szárazföldi offenzíva miatt, és amikor Joe Biden elnök pártjának egyes tagjai az amerikai katonai segélyek csökkentésére szólítanak fel. Az Egyesült Államok elnöke elismerte, hogy sok , az Egyesült Államokban élő arab „fájdalmat érezhet” a gázai háború és az Izraelnek és katonai offenzívájának nyújtott amerikai támogatás miatt.

Az Egyesült Államok az elmúlt napokban engedélyezte több milliárd dollár értékű felszerelés – bombák és vadászgépek – átadását Izraelnek – írta a The Washington Post két, az ügyre rálátó, de anonimitást kérő forrásra hivatkozva.

Az amerikai kormány korábban aggodalmát fejezte ki a Rafahban várható izraeli katonai offenzíva miatt. Az Egyesült Államok légvédelmi eszközöket és lőszereket szállít Izraelnek, de egyes demokraták és amerikai arab csoportok bírálják a Biden-kormányzat rendületlen támogatását Izrael számára, ami szerintük a büntetlenség érzetét keltheti.

Joe Biden pénteken elismerte, hogy

sok arab amerikai „fájdalmat érezhet” a gázai háború és az Izraelnek és katonai offenzívájának nyújtott amerikai támogatás miatt.

Az Egyesült Államok elnöke ennek ellenére megesküdött, hogy továbbra is támogatják Izraelt, annak ellenére, hogy egyre nyilvánvalóbbá válik a szakítás Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel. A Reuters szerint a Fehér Ház nem kívánta kommentálni a fegyverszállításokat, Izrael washingtoni nagykövetsége nem reagált a megkeresésre.

A csomagra éppen akkor kerül sor, amikor Izraelnek erős nemzetközi bírálatokkal kell szembenéznie a folyamatos gázai bombázás és szárazföldi offenzíva miatt.

Washington évente 3,8 milliárd dollár katonai támogatást nyújt Izraelnek, régi szövetségesének.

A fegyverekről szóló döntésre Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter e heti washingtoni látogatását követően került sor, amikor az izraeli miniszter az ország fegyverigényéről tárgyalt amerikai kollégáival.

Kedden újságíróknak nyilatkozva Gallant hangsúlyozta az amerikai kapcsolatok fontosságát országa biztonsága szempontjából, valamint Izrael „minőségi katonai előnyének” fenntartását a régióban, beleértve a légi képességeit is.

Az új fegyvercsomagok több mint 1800 darab MK84-es 2000 fontos bombát és 500 darab MK82-es 500 fontos bombát tartalmaznak – mondták a források, akik megerősítették a The Washington Post beszámolóját.

A háború október 7-én tört ki, miután a Hamász fegyveresei megtámadták Izraelt, és izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg, valamint 253 túszt ejtettek. Izrael megtorlásul légi és szárazföldi támadást indított a Hamász ellen a Gázai övezetben, amely több mint 32 ezer ember halálát a gázai egészségügyi hatóságok adatai szerint (ezeket az adatokat független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni). 

Rovatok