Index Vakbarát Hírportál

Mélyül a politikai válság Bulgáriában, a hatodik előrehozott választás jön

2024. április 9., kedd 15:14

2021 óta már a hatodik előrehozott választás jön Bulgáriában, miután a tavaly májusban alakult kormány csak idén márciusig húzta ki, a további munkában nem tudtak megegyezni. Azt pedig továbbra se látni, hogy e politikai válságnak miként lehet vége, hiszen koalíciós matek jelenleg sehogy sem jön ki.

Június 9-én, az EP-választásokkal egy időben tartanak előrehozott választásokat Bulgáriában, miután a tavaly alakult nyugatbarát kormánykoalíció, a jobbközép GERB és az anno GERB ellenében létrejövő centrista-technokrata Folytatjuk a Változást! (PP) és a jobbközép Demokratikus Bulgária (DB) koalíciója felbomlott – jelentette be Rumen Radev köztársasági elnök közleményében, amiben egyúttal kinevezte ügyvivő kormányfőként a bolgár Nemzeti Számvevőszék elnökét, Dimitar Glavcsevet.

A GERB–PP–DB-koalíció még múlt hónapban bomlott fel, amikor a PP által jelölt miniszterelnök, Nikolaj Denkov kilenc hónapos megbízatása lejárt és a koalíciós egyezmény szerint a GERB-re került volna sor, hogy kormányfőt jelöljön.

ugyanakkor a miniszterelnöknek felkért egykori uniós biztos, a GERB-es Marija Gabriel hiába tárgyalt a PP-vel és a DB-vel, nem tudtak megegyezni a kormányzás folytatásában, így a koalíció végül felbomlott.

A tárgyalás alkalmával Gabriel és a GERB azzal vádolta meg a „harvardi kettős”, a Kiril Petkov és Aszen Vaszilev vezette PP-t, illetve a Hriszto Ivanov és Atanasz Atanaszov vezette DB-t, hogy nem hajlandóak a kompromisszumra, így a GERB a két koalíciós partnerét nevezte meg felelősnek, amiért az egyeztetések megrekedtek.

Ennek ellenére Gabriel prezentált egy lehetséges kormányt Rumen Radev köztársasági elnöknek, ugyanakkor a PP-társelnök, egyben pénzügyminiszter Vaszilev kijelentette, a GERB nem egyeztetett velük a névsorról, minisztereik a kormány munkájában nem fognak résztvenni, képviselőik pedig nem hajlandóak a kormányt megszavazni a 240 fős parlamentben.

Sőt, a korábban épp a korrupciós ügyek tömkelegével megvádolt Bojko Boriszov vezette GERB-kormányok korrupciós botrányai miatt létrejött technokrata párt azzal is megvádolta a GERB-et és Gabrielt, hogy

ő csak a maffia új, szép arca Bulgáriában

– utalva a Boriszov és a GERB korrupciós visszaéléseire, amiket Petkov és Vaszilev még ügyvivő miniszterekként elkezdtek feltárni a 2021-es évben.

A stabilitás hiánya mellett már csak a kilátástalanság nagyobb Bulgáriában

Miután a GERB, illetve a PP–DB közötti tárgyalások felbomlottak, április 9-én Ruman Radev köztársasági elnök végül a bolgár Nemzeti Számvevőszék elnökét, Dimitar Glavcsevet kérte fel mint ügyvivő kormányfő, akinek kormánya április 9-én meg is kezdte a munkát.

Ezzel egyidőben az államfő az előrehozott parlamenti választás időpontját is kihirdette, ami az EP-választásokkal egy időben, június 9-én lesz.

A júniusi előrehozott választás az elmúlt három évben már a hatodik parlamenti választás (!) lesz Bulgáriában.

Mint azt korábban bemutattuk, a 2020-ban kirobbant Boriszov-kormányok elleni tüntetések 2021 áprilisi választáson elsodorták Boriszovot és a GERB-et, ugyanakkor az azóta eltelt időszakban mindössze kétszer, 2021 decemberében, illetve 2023 májusában alakult rendes kormánya Bulgáriának. Azonban ezek a próbálkozások sem tudták kitölteni a négyéves mandátumukat.

A 2021 decemberében alakult, Petkov vezette nagyon színes, balközéptől a jobbközépig és a populistákig terjedő kormány hat hónappal annak megalakulása után egyik koalíciós partnere buktatta meg Petkov Észak-Macedóniával megengedőbb politikája miatt, míg a mostani GERB–PP–DB-koalíciót az egyetértések hiánya.

Egyébként a rendkívüli nem a koalíció bukása volt, hanem egyáltalán annak létrejötte, hiszen a Folytatjuk a Változást! a GERB korrupciógyanús esetekben bővelkedő kormányai ellen alakult meg.

A legfrissebb, még a kormány bukása előtti közvélemény-kutatások szerint egyébként a GERB 27 százalékon, a PP–DB pedig 21 százalékon áll, miközben jelenleg harmadik helyre a leginkább orosz propagandát terjesztő irredenta, szélsőjobboldali Újjászületés kerül 14 százalékponttal, aminek a támogatottsága az utóbbi egy évben rendkívül megnőtt.

A közvélemény-kutatások alapján egyébként az a legvalószínűbb, hogy

a parlament továbbra is megosztott lesz, ahol sem Boriszovék, sem Petkovék nem fognak tudni maguk mögé parlamenti többséget szerezni.

Így pedig a júniusi hatodik után jelenleg a legvalószínűbb, hogy jön majd egy hetedik választás is, kivéve ha valahogy mégis sikerülne a GERB-nek és a PP-nek megegyezni – de mint fentebb is jeleztük, e koalíció létrejötte volt inkább a meglepetés, mintsem a bukása.

(Borítókép: Kiril Petkov és Bojko Boriszov. Fotó: Nikolay Doychinov / AFP, Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok