Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson bolhákat hagyott maga után a Downing Streeten – kitálalt a volt kormányfő

2024. április 13., szombat 08:02

Az Egyesült Királyság miniszterelnöki hivatalában hat hetet töltő, katasztrofális gazdaságpolitikájáról hírhedté vált volt kormányfő, Liz Truss egy könyvben mesélt arról, hogy miként élte meg rövid miniszterelnökségét.

Liz Truss szerint Boris Johnson kutyája bolhákat hagyott maga után a londoni Downing Street 10-ben – az Egyesült Királyság miniszterelnökének hivatalos rezidenciáján és irodáján. A volt kormányfő új könyvében azt is elárulta, hogy el akarta bocsátani a Bank of England vezetőjét (a könyvből a Daily Mail tett közzé részleteket).

A brit politikus, konzervatív párti parlamenti képviselő 2022-ben rövid ideig az Egyesült Királyság történetének harmadik miniszterelnöknőjeként hat hetet töltött hivatalban.

Elmondása szerint több héten keresztül „vakarózott”, mert a miniszterelnökséget „megfertőzték” a kártevők.

„A helyet bolhák fertőzték meg” – írta, hozzátéve: „Néhányan azt állították, hogy ez Boris és Carrie kutyájának, Dilynnek volt betudható, de nem volt meggyőző bizonyíték”. Mindenesetre az egész helyet bolhairtóval kellett permetezni. „Több hetet töltöttem vakarózással” – fogalmazott Liz Truss.

Élet a Downing Street-en

Liz Truss arról is írt, hogy a miniszterelnöki kötöttséget volt a legnehezebb megszoknia, a spontán kirándulások szinte lehetetlenek voltak.  

KIJELENTETTE: ÚGY ÉREZTE MAGÁT A MINISZTERELNÖKSÉGEN, MINT EGY FOGOLY, ÉS MÉG A KÖHÖGÉS ELLENI GYÓGYSZERÉRT IS KÜZDENIE KELLETT.

Gyakran tinédzser lányai, Liberty és Frances teljesítették anyjuk megbízásait, „mert könnyebb volt elhagyniuk az épületeket anélkül, hogy észrevették volna őket”. Az ország egyik első embereként eltöltött hivatali idejéről úgy fogalmazott: „Örülök, hogy legalább sikerült megszokniuk a barátaikkal való alvást. És meglátogatták az atombunkert.”

volt miniszterelnök a „személyes támogatás hiányára” is panaszkodott, amit „elég sokkolónak” nevezett: „annak ellenére, hogy akkor az ország egyik legtöbbet fényképezett embere voltam, saját magamnak kellett megszerveznem a haj- és sminkidőpontokat” – írta.

Az új könyvében többek között arról is ír, hogy bútorokat rendelt a Downing Street számára, de kénytelen volt lemondani a rendelést, még mielőtt megérkezett volna. Azt is elárulta, hogy aggódik, hogyan csináltassa meg a haját a világ vezetőivel való találkozók előtt.

Fel akarta rázni a gazdaságpolitkát 

Kritikusai szerint Liz Truss katasztrofális gazdaságpolitikája – amely hivatalából való elmozdításához vezetett – még szélsőségesebb is lehetett volna, mert „új felső vezetőket akart kinevezni” az Egyesült Királyság központi bankjába. Elismerte, hogy a lépés „felért volna egy hadüzenettel a gazdasági vezetés ellen”.

Mark Carney, a Bank of England korábbi kormányzója azzal vádolta Trusst, hogy gazdaságpolitikájával Nagy-Britanniát „Argentínává változtatta”, mondván, hogy „alapvető félreértése van azzal kapcsolatban, hogy mi hajtja a gazdaságokat.” Truss azonban elárulta, hogy tovább akar haladni azokkal a politikákkal, amelyek végül elmozdítják hivatalából a kormányzót.

Az elmozdítás egyik lehetséges forgatókönyve – amelyet a tervezési üléseken megvitattak Simon Case-szel –  Liz Truss szerint magában foglalta

a Bank of England és a Pénzügyminisztérium új magas rangú vezetőinek kinevezését, akik készek megkérdőjelezni a status quo-t. De ez felért volna a gazdasági berendezkedés elleni hadüzenettel.

Ez túl sokáig tartott volna – jegyezte meg. Végül úgy döntött, hogy „megpróbál konstruktívan együttműködni a bank kormányzójával”. Tervét azzal magyarázta, hogy fel kívánta rázni a rendszert. Elmondta, hogy amikor Boris Johnson miniszterelnök volt, egy találkozón arra kérte azokat, akik „acélipart akarnak Nagy-Britanniában”, hogy tegyék fel a kezüket: a pénzügyminisztérium tisztviselői „ölbe tett kézzel ültek” – írta a volt kormányfő. 

Mit gondol a mostani kormányfőről? 

Utódjáról, Rishi Sunakról – akit legyőzött, de kevesebb mint két hónappal később kénytelen volt átadni neki a hatalmat – is meg van a véleménye. Kezdeti vezetői kampányáról azt írta, hogy 

a fiatal minisztereknek nyilvánvalóan azt mondták, hogy ha helyet akarnak Risi csapatában, akkor csatlakozniuk kell a Borisz elleni lázadáshoz, és azonnal le kell mondaniuk. Sokan meg is tették.

Hozzátette: „Bár soha nem volt arra utaló jel, hogy Rishi maga ilyen alattomos viselkedést tanúsított volna, olyan jelentések keringtek, hogy a képviselőket figyelmeztették, hogy támogassák őt, vagy különben kint maradnak a hidegben”.

Amióta elhagyta a miniszterelnöki hivatalt, Truss állandó tüske Sunak oldalában: ő vezeti a miniszterelnök dohányzási tilalmi terveinek ellenzékét, és a lépést „mélységesen konzervatívellenesnek” nevezi – írja a Daily Mail. Rendszeresen megjelent konzervatív találkozókon az Atlanti-óceán mindkét partján, azt állítva, hogy a „mély állam szabotálta” adócsökkentési terveit Kwasi Kwarteng 2022-es miniköltségvetéséből.

Amikor a múlt hónapban megkérdezték a megjegyzéseiről, Rishi Sunak úgy fogalmazott, hogy ha a „mély állam” része lenne: „valószínűleg nem mondanám meg, ha az lennék, ugye?” A dohányzási tilalommal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy nincs semmi „nem konzervatív abban, ha törődünk gyermekeink egészségével”, hozzátéve: „Tiszteletben tartom, hogy egyesek nem értenek egyet velem ebben, de úgy gondolom, hogy ez a helyes hosszú távú döntés országunk számára: a dohányzás felelős minden negyedik rákos halálesetért, minden percben felvesznek valakit miatta a kórházi beteglistára”.

Rovatok