Index Vakbarát Hírportál

A Hamász elutasította Izrael fegyverszüneti javaslatát – közölte a Moszad

2024. április 14., vasárnap 12:39

A Hamász iszlamista szélsőséges szervezet elutasította Izraelnek az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszokat palesztin foglyokra kicserélő és fegyverszüneti javaslatát – jelentette a külföldi biztonsági szolgálat, a Moszad vasárnap.

A Moszad nem sokkal azt követően tette a bejelentést, hogy Izraelt egy nagy dróntámadás érte Irán részéről. A fejleményeket itt foglaltuk össze.

A külföldi biztonsági szolgálat szerint a Hamász a tárgyaláson közvetítő felekhez eljuttatott elutasító válasza annak bizonyítéka, hogy Jahíje Szinuár, a Hamász gázai vezetője nem akar alkut.

A fogolycsere- és tűzszüneti tárgyalásokon három ország, Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok képviselői közvetítenek.

A közvetítők javaslata szerint a még halottnak nem nyilvánított kilencvenhét túsz közül negyvenet engednének szabadon izraeli börtönökben fogva tartott több száz biztonsági fogolyért cserébe. Indítványuk a gázaiak humanitárius segélyezését is magában foglalta.

A Moszad szerint a Hamász Katarban élő vezetője, Iszmail Haníje „továbbra is kihasználja az Iránnal fennálló feszültséget, a harcterek egyesítésére és a térségbeli feszültség általános kiterjesztérése törekszik”.

A Hamász az előző este jelentette be válaszának átadását. Eszerint ragaszkodnak a teljes tűzszünethez, vagyis a háború befejezéséhez és az izraeli hadsereg (IDF) Gázai övezetből történő teljes kivonásához. Emellett a gázaiaknak nyújtott humanitárius segélyek növelését, valamint az övezet északi részéből evakuáltak visszatérését követelik.

Rovatok