Index Vakbarát Hírportál

„A következő pofon még nagyobb lesz” – Örömünnep Iránban, az Izrael ellen indított dróntámadás után

2024. április 14., vasárnap 10:31

Irániak ezrei vonultak vasárnap, kora reggel az utcákra, hogy megünnepeljék a rezsim legfőbb ellensége, Izrael elleni példátlan drón- és rakétatámadásokat.

„Halál Izraelre” és „halál Amerikára” – skandálták a kormánypárti tüntetők a teheráni Palesztina téren, nem sokkal azután, hogy az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) bejelentette a Becsület hadművelet megindítását.

A téren, ahol már napok óta egy hatalmas transzparens lógott, amely héberül szólította fel az izraelieket, hogy „keressenek menedéket”, egy, 

a következő pofon még nagyobb lesz

feliratú falfestményt avattak fel − írta meg a The Times of Israel. Vasárnap a tüntetők iráni és palesztin nemzeti zászlókat lengettek az „Isten győzelme közel van” feliratú transzparensek mellett.

Irán támadása megtorlás volt egy április 1-jei csapásért, amely a földdel tette egyenlővé Irán damaszkuszi nagykövetségének ötemeletes konzuli melléképületét, és megölte az IRGC hét tagját, köztük két tábornokot. Az iráni média „komplexnek” nevezte az Izrael elleni támadást, mivel Irán szövetségesei is részt vettek benne Jemenben, Libanonban és Irakban.

Tüntetők nagy tömege gyűlt össze a teheráni brit nagykövetség előtt. A megtorló támadás támogatói Irán harmadik legnagyobb városában, Iszfahánban is demonstráltak, ahol Mohammad Reza Zahedi dandártábornokot, a damaszkuszi csapásban megölt tábornokok egyikét temették el. A tüntetők az IRGC Quds Force prominens parancsnoka, Khasem Szolejmáni sírjánál is összegyűltek a déli Kerman városában. A tábornok egy 2020-as amerikai dróncsapásban halt meg Bagdadban.

Amerikában is Izrael ellen tüntetnek

Chicagóban palesztinbarát aktivisták tiltakoztak, és elhatározták, hogy megakadályozzák, hogy az Egyesült Államok segítse Izraelt, miután szombaton egy, a városban megrendezett konferencián bejelentették, hogy Irán drónokat indított Izrael ellen − írja a The Jerusalem Post

Hatem Abudayyeh, az amerikai Palesztin Közösségi Hálózat Nemzeti Koordinációs Bizottságának tagja közben külön bejelentést tett, hogy elmondja a hallgatóságnak: „Mindig így kezdődik.”

Tizenkét nappal ezelőtt Izrael arcátlanul csapást mért egy iráni nagykövetségi épületre Szíriában, ismét megsértve ezzel a nemzetközi jogot

− mondta Abudayyeh, utalva a valószínűleg Izrael által elkövetett április 1-jei izraeli csapásra, amely megölte Mohammed Reza Zahedit, az Iszlám Forradalmi Gárda elitalakulata, az al-Kudsz Erő parancsnokát és hat másik tisztet. 

A példátlan iráni támadás eddigi fejleményei

Mint megírtuk, az izraeli hadsereg (IDF) szombat éjjel jelentette be, hogy Irán támadást indított ellenük. Daniel Hagari szóvivő televíziós bejelentkezésében először azt közölte, hogy Irán egytucatnyi pilóta nélküli, úgynevezett öngyilkos drónt küldött Izrael légtere felé. 

A vasárnapi reggeli adatok szerint 185 drónt, 110 ballisztikus rakétát és 36 cirkálórakétát lőtt ki Irán Izrael ellen – ezt két izraeli tisztviselő közölte a The New York Timesszal. A tisztviselők azt is hozzátették, hogy a legtöbbet valóban Irán területéről indították, de a drónok és cirkálórakéták egy kis része Irakból és Jemenből érkezett.

Azóta több fejlemény is történt, ezeket alább foglaltuk össze: 

(Borítókép: Atta Kenare / AFP)

Rovatok