Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított rakétatámadást

2024. április 14., vasárnap 07:37 | aznap frissítve

A magyar külügyminiszter elítélte az Izrael elleni rakétatámadásokat. A bajba jutott magyaroknak a helyi konzulátust kell felkeresniük.

„Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított rakétatámadást. Ez az akció a közel-keleti konfliktus eszkalációjának veszélyét hozza magával, mely súlyos fenyegetést jelent a globális biztonságra” − írta a Facebookon vasárnap hajnalban megjelent posztjában Szijjártó Péter külügyminiszter. 

A politikus a minap is közzétett egy bejegyzést, amelyben azt írta, hogy a közel-keleti konfliktus eszkalációja miatt kérik az esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgárokat, hogy a konzuli ügyeletnél jelentkezzenek.

Iránban a +98 912 687 6005 telefonszámot, míg Izraelben a +972 58-6297948 telefonszámot lehet hívni. Szijjártó Péter akkor azt is közölte, hogy tájékoztatták a térségben tartózkodó, oda utazni kívánó, vagy onnan elutazást tervező magyarokat, hogy Jordánia légtere zárva van, s hamarosan lezárják az izraeli légteret is (Frissítés: vasárnap délelőtt mindkét ország légterét megnyitották).

Az Izraelben lévő magyarokat is figyelmeztették 

Magyarország Tel-Aviv-i nagykövetsége eközben szintén kiadott egy tájékoztatást, mely szerint 

az Izrael és Irán között aktuálisan feszültebbé vált helyzetre, az ezzel kapcsolatosan a médiában is megjelent hírekre tekintettel felhívjuk minden magyar állampolgár figyelmét, hogy az eddigieknél is nagyobb körültekintéssel szervezzék az Izraelen belüli mozgásukat.

Egyúttal felszólították a zsidó államban tartózkodó magyarokat, hogy fokozott figyelemmel kövessék a biztonsági helyzet alakulásával kapcsolatos fejleményeket.

Rovatok