Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump elaludt a saját tárgyalásán – kétszer

2024. április 16., kedd 20:00

Donald Trump amerikai elnökjelölt hallgatási pénzes tárgyalása elkezdődött Manhattenban, a jelen lévő újságírók pedig egyöntetűen arról számoltak be, hogy Turmp többször is elbóbiskolt a teremben. Az ügy jelenleg még csak az esküdtek kiválasztásánál tart, de az exelnök ragaszkodott hozzá, hogy ezen is ott akar lenni. Nyilván így jobban tud pihenni.

Donald Trump volt elnök úgy tűnt, hogy elaludt a bíróságon a manhattani „hallgatási pénzekkel” kapcsolatos perének nyitónapján, ahogy azt a jelenlévő újságírók megfigyelték. A közösségi médiában „Álmos Don”-nak nevezték, ami azért érdekes, mert ez a Trump által Joe Biden elnöknek adott egyik becenév, az „Álmos Joe” átalakítása.

Ami történt:

Viharos perek, érzelmi viharok

Trump hétfőn jelent meg a bíróságon a manhattani büntetőügyben indított tárgyalásának nyitónapján. Az ügyészek üzleti nyilvántartás 34 rendbeli meghamisításával vádolták meg a 2016-os választásokat megelőzően, a Stormy Daniels felnőttfilmsztárnak fizetett hallgatási pénzek visszafizetésével kapcsolatban, amikor is Michael Cohen volt ügyvédnek fizetett cserébe azért, hogy hallgasson állítólagos viszonyukról.

A tárgyalás az esküdtek kiválasztásával kezdődött, ami legalább egy hétig eltarthat, amíg Juan Merchan bíró átnézi a potenciális esküdtek körét, hogy kiválasszon 12 esküdtet és hat póttagot, akik mérlegelik a Trump elleni vádakat. A potenciális esküdteket arra kérték, hogy töltsék ki a Merchan által „kimerítőnek” nevezett kérdőívet, amelyben mérlegelik az esetleges elfogultságaikat az ügyben, valamint azt, hogy képesek-e követni a bírósági irányelveket a tárgyalás során. Trump ártatlannak vallotta magát a vádakban, és azt állítja, hogy a Danielsszel való viszonyára vonatkozó állítások hamisak.

Trump különböző büntető- és polgári ügyeiben a tárgyalóteremben való megjelenéseit az érzelmek élénk megnyilvánulásai jellemezték. Januárban kiviharzott a tárgyalóteremből az E. Jean Carroll író ellene indított rágalmazási per záróbeszédei alatt, és az ügyben eljáró bíró megdorgálta, amiért hangosan gúnyolódott és megjegyzéseket tett az esküdtek füle hallatára. A manhattani polgári csalási perét felügyelő bíró januárban azt mondta Trump ügyvédjének, hogy „fékezze meg ügyfelét”, amikor is Trump a bíróságon felszólalt, és az ügyet „ellene elkövetett csalásnak” nevezte, dacolva a bíró utasításával, hogy ne politizáljon a megjegyzéseivel.

Merchan közölte Trumppal, hogy letartóztathatják, ha kihagyja vagy megzavarja az eljárást, és ezt a figyelmeztetést azután adták ki, hogy Trump ügyvédei közölték Merchannel, hogy a volt elnök jelen akar lenni az esküdtek és a tanúk meghallgatásán. Az ügyészek azt is kérték Merchantől, hogy tartsa fogva Trumpot, azt állítva, hogy megszegte a hallgatási kötelezettségre vonatkozó rendeletet, amely megtiltotta neki, hogy támadja a leendő esküdteket és tanúkat, a bíróság személyzetét és azok családtagjait, valamint Merchan és Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész családtagjait.

A kérés válasz volt Trump múlt heti, Michael Cohen koronatanú és Daniels ellen irányuló kritikus közösségi médiás bejegyzéseire. Merchan április 23-ra tűzte ki a meghallgatást, hogy felülvizsgálja a méltatlansági kérelmet.

Rovatok