Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtotta magát egy férfi Donald Trump bírósági tárgyalása közben

2024. április 19., péntek 19:56

Egy férfi pénteken felgyújtotta magát a New York-i bíróság épülete előtt, ahol Donald Trump amerikai elnökjelölt hallgatási pénzes tárgyalása zajlik. Médiaértesülések szerint mindez azután történt, hogy kiválasztották az esküdteket.

Miközben a CNN riportere élőben jelentkezett be Donald Trump bírósági ülésével kapcsolatban, egy férfi felgyújtotta magát az utca túloldalán. A helyszínen lévők a férfi segítségére siettek, és eloltották a tüzet.

A helyszínre érkező mentők a férfit kórházba vitték, úgy tudni, kritikus állapotban van. A CNN riportere szerint az illető több mint három percig égett.

Egy magas rangú rendvédelmi tisztviselő a CNN-nek azt mondta, a férfi besétált a bírósággal szemben lévő parkba, szórólapokat dobált a levegőbe, és leöntötte magát folyadékkal. Ezután előhúzott valamit egy hátizsákból, és felgyújtotta magát. Közölte, a nyomozók most szedik össze a szétdobált szórólapokat. A stáb szerint a szórólapokon az áll: „NYU is a mob front”, azaz a „New York-i Egyetem a maffia fedőszervezete.”

Mint írtuk, Donald Trump amerikai elnökjelölt hallgatási pénzes tárgyalása hétfőn kezdődött Manhattanben. Az ügy jelenleg még csak az esküdtek kiválasztásánál tart, de az exelnök ragaszkodott hozzá, hogy ezen is ott akar lenni. A Sky News szerint a férfi azután gyújtotta fel magát, hogy kiválasztották a 12 esküdtet és a 6 póttagot.

Az első tárgyalási napon Trump annak a véleményének adott hangot, hogy „nincs is ügy”, és a per mögött riválisa, Joe Biden amerikai elnök, demokrata jelölt áll. 

New Yorkban Alvin Bragg, a demokrata párt színeiben megválasztott kerületi ügyész emelt vádat Donald Trump ellen egy évvel ezelőtt. A vád szerint a volt elnök törvénybe ütköző módon kampányköltségként tüntetett fel még 2016-os választási kampánya idején egy nagyobb összegű kifizetést, amelyet többek között egy korábbi felnőttfilmes színésznőnek szántak annak fejében, hogy ne beszéljen a nyilvánosság előtt arról, hogy a 2000-es évek elején ismerte az akkor üzletemberként tevékenykedő Donald Trumpot.

A vádiratban 34 rendbeli bűncselekmény szerepel, ami súlyos börtönnel büntethető. A védelem szerint az ügy nem is kerülhetett volna bírósági szakaszba, mert az alapja elévült. A volt elnök ellen összesen négy ügyben indult bűnvádi eljárás, kettő szövetségi állami hatáskörben, kettő pedig szövetségi vádemelésként.

A hétfői tárgyalási napon egyébként a legnagyobb figyelmet nem maga az eljárás keltette, hanem az, hogy Trump kétszer is elbóbiskolt – az internetezőknek pedig nem kellett több, hogy mémeket készítsenek. Donald Trump az első amerikai exelnök, aki büntetőügyben áll bíróság elé.

(Borítókép: A mentőszolgálat a bíróság épülete előtt, ahol Donald Trump volt amerikai elnök bűnügyi hallgatási pénzekkel kapcsolatos pere folyik New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. április 19-én. Fotó:  Brendan McDermid / Reuters)

Rovatok