Index Vakbarát Hírportál

Egyre valószínűbb, hogy betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban

2024. április 20., szombat 22:07

Az amerikai képviselőház szombaton megszavazott egy intézkedést, amelynek értelmében az Egyesült Államok betilthatja a TikTok használatát az országban, ha a kínai anyavállalat, a ByteDance nem adja el az alkalmazást.

Az amerikai képviselőház egy Izraelnek és Ukrajnának szánt segélycsomag részeként szombaton elfogadta a TikTok betiltását célzó törvényjavaslatot. A CNN szerint a 170 millió amerikai felhasználóval rendelkező közösségi médiavállalat a túlélésért küzd. Joe Biden amerikai elnök pedig már korábban kijelentette, hogy 

aláírja a TikTok-törvényt, ha az az asztalára kerül.

A szombaton elfogadott törvényjavaslat aláírása esetén a TikTok 270 napot kapna arra, hogy új tulajdonost találjon. A törvényjavaslat lehetőséget ad a Fehér Háznak arra is, hogy ezt a határidőt további 90 nappal meghosszabbítsa, ha az elnök úgy ítéli meg, hogy előrelépés történt az eladás felé.

A TikTok ellenezte a törvényjavaslatot. „Sajnálatos, hogy a képviselőház a fontos külföldi és humanitárius segítségnyújtás álcáját használja fel arra, hogy ismét átnyomjon egy tiltó törvényjavaslatot, amely 170 millió amerikai szólásszabadságát tapossa el, 7 millió vállalkozást tesz tönkre, és bezár egy olyan platformot, amely évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az amerikai gazdasághoz” – írta a TikTok szerdán az X-en közzétett bejegyzésében.

Mentális egészség és nemzetbiztonsági kockázat

Amennyiben az amerikai szenátus megszavazza, majd Joe Biden elnök aláírja, az Egyesült Államok India és Afganisztán után a világon a harmadik állammá válhat, ami teljesen betiltja a kínai ByteDance által tulajdonolt közösségi oldalt, a TikTokot.

Az Egyesült Államokban a fiatalok mentális egészségére való negatív hatása mellett azzal érvelnek a leginkább e korcsoport által kedvelt applikáció betiltása mellett, hogy a képviselők szerint az nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel a többi közösségi médiaóriáshoz képest jóval több személyes adatot gyűjt be, amit továbbíthatnak az Amerika szerint vele ellenséges autoriter kínai kormánynak.

Utóbbi okból egyébként már több országban is részlegesen betiltották. Az Egyesült Államok 50 államának több mint a felében nem engedélyezik kormányzati telefonokon az applikáció letöltését, de rajtuk kívül még az Európai Unió intézményeiben dolgozóknak, az Egyesült Királyságban, nyolc további európai országban, Kanadában és Tajvanon is megtiltották az állami alkalmazottaknak, hogy a kormányzati telefonjukon használják az applikációt.

Márciusban Kanadában is bejelentették, hogy felülvizsgálhatják a kínai techóriás jelentette potenciális nemzetbiztonsági veszélyeket, míg a Washingtonnal biztonsági kérdésekben általában együtt mozgó Egyesült Királyságban több kormánypárti képviselő is szigorúbb fellépést szeretne a TikTokkal szemben, amennyiben Amerikában végül betiltják az alkalmazást.

Rovatok