Index Vakbarát Hírportál

Elbukta a fellebbezést Donald Trump tanácsadója, hamarosan börtönbe kerülhet

2024. május 11., szombat 08:51

Egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság helybenhagyta Steve Bannon volt Trump-stratéga büntetőjogi ítéletét. A döntés miatt a 70 éves egykori elnöki főtanácsadó hamarosan börtönbe kerülhet, többéves jogi huzavona után. Ügyvédje újabb fellebbezést nyújtott be, hozzátéve, hogy „fontos alkotmányos kérdések forognak kockán”.

Steve Bannont, Donald Trump volt amerikai elnök főtanácsadóját és vezető stratégáját 2022-ben négy hónap börtönbüntetésre ítélték, és 6500 dolláros (közel két és fél millió forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezték a Kongresszus megsértése miatt, amiért megtagadta, hogy tanúvallomást tegyen vagy dokumentumokat adjon át a 2021. január 6-i, az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumánal kitört zavargást vizsgáló bizottságnak.

A jobboldali podcaster tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. Óvadék ellenében nem került börtönbe, megtámadta az ítéletet. Bannon ügyvédei politikai indíttatásúnak minősítették az ügyet, és azt mondták, hogy az amerikai politikus inkább tárgyalni próbált a bizottság idézéseiről, mintsem figyelmen kívül hagyni azokat.

A politikus, üzletember és médiacég-vezető azt állította, hogy jogi tanácsot követett, amikor megtagadta a tanúvallomást a képviselőház bizottsága előtt. Egyhangú döntésében az Amerikai Egyesült Államok DC-ben (District of Columbia) működő fellebbviteli bírósága elutasította Bannon érvelését, mondván, hogy az „fejjel megy” a precedensjognak. 

Ebben az esetben a »tanácsadói védelemmel« való védekezés semmit sem jelent

– írta Bradley Garcia, egy Joe Biden elnök által kinevezett bíró a bíróság nevében (a testületben Trump- és Obama-jelölt is helyet kapott).

Bannont nem kötelezték arra, hogy azonnal megkezdje négy hónapos büntetését. Most hét napja van arra, hogy újabb kifogással éljen. Ügyvédje közölte, hogy újabb fellebbezést nyújt be, hozzátéve, hogy „fontos alkotmányos kérdések forognak kockán” – írja a BBC

David Schoen, a politikus ügyvédje azt mondta, hogy felkéri a teljes, 11 tagú washingtoni fellebbviteli bíróságot az ügy tárgyalására. Schoen azzal érvelt, hogy Donald Trump a végrehajtói privilégiumra hivatkozott – ez egy olyan jogi fogalom, amely lehetővé teszi az elnökök számára, hogy bizonyos kommunikációjukat titokban tartsák –, és Bannon megszegné a törvényt, ha tanúskodna a Kongresszus előtt. Az ügyvéd szerint Bannon jogi csapata „egyértelműen közölte vele, hogy jogilag nem jogosult semmilyen módon válaszolni az idézésre”.

Peter Navarro, egy másik magas rangú Trump-tanácsadó márciusban vonult börtönbe, miután kongresszusi szembeszegülésért elítélték. Egy 2021-es memoárban – In Trump Time – Navarro közölte, hogy ő volt a stratégia kidolgozója a 2020-as választási eredmények megkérdőjelezésére, amely Joe Bident elnökké tette.

Bannon kulcsszereplője volt Trump 2016-os sikeres választási kampányának, később pedig a Fehér Házban a vezető stratéga szerepét töltötte be. Ezt a pozíciót a 2017 augusztusában a virginiai Charlottesville-ben tartott erőszakos szélsőjobboldali gyűlést követően hagyta el. A harcias podcastert még távozása után is Trump legfőbb szövetségesének tartották.

(Borítókép: Steve Bannon a manhattani legfelsőbb bíróságon 2023. május 25-én, New Yorkban. Fotó: Curtis Means / Pool / Getty Images)

Rovatok