Index Vakbarát Hírportál

Letöltendő börtönre ítélték Donald Trump volt kampányfőnökét

2022. október 21., péntek 17:53

Steve Bannont, Donald Trump egykori vezető tanácsadóját pénteken négy hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért nem tett eleget a Capitolium ostromát vizsgáló kongresszusi bizottság idézésének.

Az ügyben döntő kerületi bíró 6500 dolláros (2,7 millió forintos) pénzbírságot is kiszabott Bannonnak. Úgy döntött azonban, hogy büntetését addig nem kell megkezdenie, amíg az ügyben beadott fellebbezésről nem döntenek − írta meg a CNBC.

Steve Bannon az egyik legmagasabb rangú személy, akit a Capitolium ostromával kapcsolatos vádak miatt börtönbüntetésre ítéltek. Az ügyészek azt indítványozták, hogy a bíróság a maximális büntetést, vagyis hat hónap börtönt és 200 ezer dolláros pénzbírságot szabja ki Bannonra.

Az ügyészek érvelése szerint Donald Trump volt elnök egykori közeli szövetségese, Bannon „következetesen rosszhiszeműen cselekedett”, amikor megpróbálta akadályozni a képviselőház különbizottságának vizsgálatát.

Nem tanúsított megbánást

Bannon Carl Nichols szövetségi bírótól próbaidőre felfüggesztett büntetést kért. Ügyvédei azzal is érveltek, hogy a bíróságnak el kellene halasztania a kiszabott büntetést, amíg a fellebbviteli bíróság nem tárgyalja az ügyet. Nichols azonban az ítélethirdetéskor úgy döntött, hogy a büntetőjogi törvények értelmében legalább egy hónap börtönbüntetésre kell ítélnie Bannont.

A bíró egyetértett az ügyészekkel abban is, hogy Bannon

nem tanúsított megbánást, és minden alkalommal támadta a különbizottságot.

Bannon visszautasította, hogy a saját nevében beszéljen, amikor lehetőséget kapott rá, azt mondta a bírónak:

Az ügyvédeim beszéltek helyettem, bíró úr!

Bannont napra pontosan egy évvel azután ítélték el, amikor a képviselőház megszavazta, hogy vádat emelnek ellene, amiért nem volt hajlandó eleget tenni a képviselőház különbizottsága idézésének, hogy tegyen tanúvallomást. Bannon ellen novemberben emeltek vádat, és júliusban egy szövetségi tárgyaláson elítélték. Bűnössége kimondása után a bíróság most szabta ki a pontos büntetést.

Ügyvédje azzal érvelt, hogy az idézés sérti Donald Trump volt elnök azon jogát, hogy bizonyos információkat visszatartson a nyilvánosságtól. Bannon azonban napokkal a tárgyalása előtt azt mondta, hogy hajlandó tanúskodni, mert Trump beleegyezett, hogy lemond  erről a kiváltságáról. 

Az ügyészek ezt jogi mutatványnak nevezték. Egy hétfői bírósági beadványban azt írták, hogy miután Bannon húzásával nem sikerült elhalasztania a tárgyalást,

soha többé nem tett kísérletet arra, hogy eleget tegyen az idézésnek.

A vádlott ügyvédei részben azzal érveltek, hogy Bannonnak enyhe büntetést kellene kapnia, mert csupán az ügyvédje tanácsát követte, amikor nem tett eleget a különbizottság idézésének.

Tudhatott a Capitolium ostromának tervéről

Az amerikai törvényhozás épületét január 6-án ostromolták meg Trump hívei az akkori elnök gyújtó hatású beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Donald Trump sohasem ismerte el a vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták.

Bannont azzal gyanúsítják, hogy előre tudott az erőszakba torkollt megmozdulások tervéről.

Tudta, mi fog történni, még mielőtt megtörtént volna

– hangoztatta Liz Cheney republikánus párti képviselő, a vizsgálóbizottság tagja a csütörtöki szavazás előtt. Jim Banks republikánus képviselő, aki Trump elkötelezett híveként ismert, ezzel szemben kijelentette, hogy Bannon mindössze a demokraták bűnbakja.

Bannon a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánymenedzsere volt, majd hét hónapig tanácsadóként dolgozott a Fehér Házban. Az elnök 2017 nyarán bocsátotta el.

(Borítókép: Steve Bannon 2022. október 21-én. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)

Rovatok