Index Vakbarát Hírportál

Több mint százezer palesztin menekült el szombaton Rafahból

2024. május 12., vasárnap 10:52

Szórólapokon és a közösségi médiában utasítja Izrael a palesztinokat, hogy hagyják el Gáza legdélebbi városát, Rafahot a közelgő, teljes körű katonai offenzívájuk előtt. Eddig több mint százezren hagyták el a milliós várost, ahol a Gázai övezet más részeiből kitelepítettek is próbálták meghúzni magukat.

Több mint százezer palesztin menekült el szombaton Rafahból, Gáza legdélebbi városából, miután Izrael arra utasította őket egy felhívásban, hogy hagyják el a várost egy közelgő offenzíva előtt, amely a hét hónapja tartó konfliktus új szakaszát nyithatja meg

The Guardian arról ír, hogy a Rafahból kivezető utakat elárasztották a fiatalok és idősek, betegek és egészségesek hosszú oszlopai, akik túlzsúfolt kisteherautókon, ütött-kopott autókon, lovas kocsikon vagy gyalog, minden holmijukat kézben cipelve próbálják elhagyni a területet.

Napról napra többen menekülnek el Rafahból, amióta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) elrendelte a keleti városrészek kiürítését, nem sokkal a várostól keletre lévő egyiptomi határátkelő keddi elfoglalása után. Az IDF ezzel a művelettel próbálta megakadályozza a Hamász fegyver- és pénzcsempészetét Gázába.

Az ENSZ adatai szerint a menekülni kényszerülők száma meghaladja a 280 ezret, akiknek a fele az elmúlt 24 órában elhagyta a várost. Annak ellenére, hogy a humanitárius szervezetek és Izrael szövetségesei is önmérsékletre szólították fel az országot, úgy tűnik, hogy a múlt heti támadás csupán előfutára volt annak a szélesebb körű offenzívának, amellyel Izrael már régóta fenyegetőzik.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a Rafah elleni teljes körű támadás Amerika által is szorgalmazott visszatartását, mondván, a Hamász legfelsőbb vezetői és a megmaradt erőinek nagy része ott rejtőzik. A Biden-adminisztráció ezért visszavonta mintegy 3500 bomba Izraelbe szállítását. 

Rafah kiürítése lesz a legnagyobb evakuáció

Az IDF szombaton, kora reggel szórólapokon és a közösségi médiában közzétett üzeneteken keresztül utasította a lakosokat Rafah központjának kiürítésére. Elemzők szerint ez azt vetíti előre, hogy az izraeli erők már vasárnap behatolnak Rafah központjába, és valószínűleg az egész város területén keresztülnyomulnak majd előre. 

Az IDF közleményében azt írta, hogy erői „továbbra is fellépnek a Hamász terrorszervezet ellen, amely a gázai lakosokat emberi pajzsként használja terrorista tevékenységeihez”.

A Gázai övezet más részeiből kitelepített csaknem egymillió ember hónapok óta Rafahban húzza meg magát, de a város kiürítése már javában zajlik, vasárnap pedig várhatóan további óriási tömegek hagyják el a várost. Ez lesz az elmúlt hónapok legnagyobb kitelepítése.

A rafahi határátkelő Egyiptom felé történő lezárása és a harcok miatt az Izraellel való Kerem Shalom átkelőhely elérésének nehézségei miatt korlátozott mennyiségű segély jut el Gáza déli és középső részére. A segélyszervezetek szerint az üzemanyagkészletek fogytán vannak, annak ellenére, hogy Izrael azt közölte, pénteken 200 ezer liter üzemanyagot szállított Gázába a Kerem Shalom átkelőn keresztül.  Az ENSZ szerint ez a mennyiség naponta szükséges a segélyautók mozgatásához és a kórházi generátorok működéséhez. 

Izrael hallani sem akar a tűzszünetről

Az IDF új offenzívákat is jelzett Gáza északi részén, és felszólította az ott élőket, hogy költözzenek máshová. A harcok ráadásul kiújultak a Gáza várostól nyugatra és északra fekvő területeken, ahol a Hamásznak sikerült visszaállítania az erődjeit. 

Eddig több mint 34 970 palesztint, főként nőket és gyerekeket öltek meg az izraeli offenzívában, amelyet azután indítottak, hogy a Hamász októberi, Izrael elleni intézett meglepetésszerű támadásban mintegy 1200 embert, főként civileket ölt meg, és 250 túszt ejtett.

A feltételezések szerint körülbelül 132 izraeli túsz van még Gázában, bár ennek akár a fele is halott lehet. A Hamász szombaton közölte, hogy Nadav Popplewell, egy 51 éves brit–izraeli férfi túsz belehalt a sérüléseibe, amelyeket egy izraeli légicsapásban szerzett több mint egy hónappal ezelőtt. Az állítást nem erősítették meg.

A múlt héten rövid időre felcsillant a remény a tűzszünetre, de ezek szertefoszlottak, amikor Izrael elutasította a közvetítők által javasolt megállapodást. Igaz, izraeli tisztviselők a Ynet hírportálnak azt mondták, hogy a Hamásszal folytatott túsz- és tűzszüneti tárgyalások nem szakadtak meg teljesen. Azt állítják, hogy a tárgyalások akkor indulnak majd újra, „ha a Hamász olyan válaszokat ad, amelyekkel együtt tudnak működni”. 

A Hamász pénteken közölte, hogy a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítések ismét a nullpontra kerültek, miután Izrael elutasította a nemzetközi közvetítők tervét, míg a Fehér Ház kifejezte elkötelezettségét, hogy megpróbálja a feleket „ha csak virtuálisan is”, de összeköttetésben tartani.

Pénteken az Egyesült Államok azt mondta, hogy megalapozott bizonyítékok vannak arra, hogy Izrael megsértette a civileket védő nemzetközi jogot a Hamász elleni háborújában. 

Az amerikai jelentésre reagálva Ophir Falk, Netanjahu külpolitikai tanácsadója azt mondta, hogy Izrael a fegyveres konfliktusok törvényeinek megfelelően járt el, és a hadsereg széles körű intézkedéseket hozott a polgári áldozatok elkerülése érdekében, beleértve a katonai műveletekről való figyelmeztetést telefonhívások és szöveges üzenetek útján.

(Borítókép: Palesztinok menekülnek a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahból 2024. május 12-én. Fotó: Hatem Khaled / Reuters)

Rovatok