Index Vakbarát Hírportál

Katonai gyakorlatokra kapnak behívót a szerb tartalékosok

2024. május 24., péntek 19:15

Az elmúlt hetekben tömegesen postázták a katonai behívókat Szerbiában egy- vagy néhány napos katonai gyakorlatra. A részvétel miatt az érintettek hiányoznak a munkából vagy az egyetemről. Ezért vagy lelkiismereti okok miatt többen megtagadták a szolgálatot, annak ellenére, hogy pénzbüntetés, sőt elzárás várhat rájuk.

Hideg zuhanyként éri az embert a katonai behívó még akkor is, ha az országban már hónapok óta peregnek a harci dobok. A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását kezdeményezte a szerb hadsereg vezérkara már az év elején.

A védelmi miniszter akkor azt mondta, hogy az indítvány kizárólag az állam érdekeit szolgálja, és szó sincs arról, hogy háborús készülődés folyna Szerbiában. Az akkori védelmi miniszter, Miloš Vučević ma szerb kormányfő.

A javaslat négy hónapos kötelező szolgálatot irányoz elő – és az államfő, Aleksandar Vučić támogatását is élvezi.

A tartalékos szolgálat ennél sokkal rövidebb, de senki sem fogadta lelkesedéssel.

Egy fiatalember a postaládájában talált egy értesítést egy kézbesítetlen levélről, és amikor felhívta a feltüntetett telefonszámot, a katonai ügyosztály jelentkezett. Kifaggatták életkoráról, majd szóban tájékoztatták, hogy besorozták a tartalékosok közé.

Nincs szándékában eleget tenni a felszólításnak – ezt mondta a több éve Belgrádban élő, 31 éves férfi a Nova portálnak.

Azzal érvel, hogy tulajdonképpen kézhez sem vette a behívót, és ha nem tárcsázta volna a számot, soha ki nem derült volna, miről van szó.

Nem ismerem az eljárásrendet, de egy biztos: nem akarok katona lenni, és nem akarom, hogy háború esetén mozgósítsanak

– jelentette ki határozottan Bojan D.

Arra hivatkozik, hogy dolgozik, családos, kötelezettségei vannak, a katonai képzés pedig hetekre kiszakítaná megszokott életéből.

Nincs szándékomban egyenruhába bújni

– erősíti meg még egyszer.

Nem fővárosi születésű, de szavai szerint szülővárosában több hasonló korú barátja kapott hasonló behívót tartalékos képzésre.

Akár két hónapos zárka

A szerb hadsereg hivatásos állománya tavaly a Gránit fedőnevű hadgyakorlaton mutatta be képességeit.

A profi állománytól függetlenül a kiválasztottaknak behívó esetén tartalékos képzésen is át kell esniük. A részvétel törvényi kötelezettség.

Igazolatlan távolmaradás esetén a törvényszegő 10-50 ezer dináros (33-165 ezer forintos) pénzbüntetéssel, vagy 60 napig terjedő elzárással sújtható.

A tartalékosképzés kizárólag betegség esetén szakítható meg vagy halasztható el, illetve abban az esetben, ha a család egyik tagja már katonai szolgálatot teljesít, vagy ha a behívott vizsgázik, nemzetközi sportversenyen, tudományos vagy művészeti rendezvényen képviseli hazáját, illetve ha távolléte miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülne a családja.

Hogy pontosan hány behívót kézbesítettek az elmúlt napokban, az nem derült ki, a védelmi minisztérium honlapján azonban látszik, hogy május és június folyamán durván félszáz 1-14 napos katonai gyakorlatot rendeznek Szerbiában.

A tartalékosokat egyébként díjazás illeti meg átlagbérük alapján, ha pedig nincs jövedelmük, a kormány által előírt pénzbeli ellentételezésre jogosultak.

(Borítókép: A koszovói hadsereg katonái a lőtéren, egy gyakorlaton 2021. február 24-én. Fotó: Ferdi Limani / Getty Images)

Rovatok