Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerdán Belaruszba utazik

2024. május 28., kedd 12:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 29-én munkalátogatásra Belaruszba utazik – tudta meg a BelTA a belorusz külügyminisztérium sajtószolgálatától.

Minszkben Szijjártó Péter és Szjarhej Alejnyik belorusz külügyminiszter közösen elnököl a gazdasági együttműködéssel foglalkozó belorusz–magyar kormányközi bizottság 12. ülésén.

„Várhatóan számos kereskedelmi, gazdasági és beruházási kérdés kerül megvitatásra. A munka középpontjában az energia, a mezőgazdaság, az ipari együttműködés, az egészségügy, a gyógyszeripar, az építőipar, a sport, a turizmus, az oktatás és a tudomány területén folytatott együttműködés áll majd. A bizottság ülése előtt munkacsoportok fognak ülésezni” – közölte a Külügyminisztérium sajtószolgálata a BelTA hírügynökséggel.

A látogatás részeként tervezett üzleti fórumot Belarusz és Magyarország külügyminisztere nyitja meg. A két külügyminiszter négyszemközti megbeszélést és találkozót is tart a delegációk részvételével.

Szijjártó Péter legutóbb tavaly októberben járt Minszkben, ahol az Eurázsiai Biztonsági Konferencia megnyitóján vett részt. A tárcavezető akkor a belorusz és orosz kollégáját, Szjarhej Alejnyik és Szergej Lavrovot követő beszédében leszögezte, hogy az orosz–ukrán konfliktusnak nincs megoldása a harctéren, csak a tárgyalóasztalnál. 

Belarusz külügyminisztere, Szjarhej Alejnyik tavaly áprilisban látogatott Magyarországra. Erről Szijjártó Péter akkor a közösségi oldalán úgy számolt be, hogy „az ukrajnai béke reménye mindaddig él, amíg a kommunikációs csatornák nyitva vannak, ezért fontos minden várható kritika és támadás ellenére is a párbeszéd fenntartása Belarusszal”.

A magyar külügyminiszter legutóbbi minszki látogatását februárban megelőzte egy korábbi belorusz út, amelyért az Európai Parlament elítélte Szijjártó Pétert. Az EP-képviselők állásfoglalása szerint a látogatás ellentétes volt az orosz agresszió elleni uniós politikával.

Rovatok