Index Vakbarát Hírportál

A kormánypárti képviselő szerint Robert Fico a társadalom megnyugtatásában érdekelt

2024. május 29., szerda 07:18

A Robert Fico pártjával, a Smer–SD-vel koalícióban közösen kormányzó hlasos Branislav Ondrus szerint Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök már az elnökválasztás előtt nyugalomra próbálta inteni a társadalmat, azóta pedig úgy látja, mások is így tesznek. A Hlas–SD EP-képviselőjelöltje szerint ha Fico felépül, felelős politikusként ő is a felfokozott hangulat lehűtésén fog majd dolgozni.

Interjút adott a TASR TV-nek Branislav Ondrus, Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök pártjának, a szociáldemokrata Hlas–SD EP-képviselőjelöltje. Ebben a párt politikusa azt állította,

Peter Pellegrini megválasztott elnök már az elnökválasztás előtt a békére és a nyugalomra intette a társadalmat.

Ondrus szerint Pellegrini már az elnökválasztás előtt helyesen mérte fel, hogy a szlovák társadalom legnagyobb problémája a túlzott politikai polarizáció és az ebből fakadó feszültség – igaz, mint az elnökválasztás második fordulója előtt bemutattuk, a második fordulóba bejutó két jelölt – Pellegrini mellett a karrierdiplomata Ivan Korcok is – elsősorban a polarizációra építette kampányát.

Ugyanakkor Ondrus szerint most már mások is próbálnák csökkenteni a szlovák társadalomban lévő feszültségeket.

Az az érzésem, legalábbis egyelőre, hogy a szlovák politikai színtéren egyetértés van abban, hogy ez a merénylet a politikusok szóhasználatában és cselekvésében tapasztalható aránytalan és elfogadhatatlan radikalizálódás eredménye

– fogalmazott az EP-képviselőjelölt, aki ezután megismételte a kormánypártok egyik narratíváját, miszerint a merényletért a média lehet a felelős. Az EP-képviselőjelölt szerint a média bizonyos politikusokat „démonizál”, amivel véleménye szerint az alapvető demokratikus értékeket támadják, mivel nem fogadják el, hogy a kormányváltás után ugyan az intézmények vezetői változnak, de a demokrácia és az intézmények nem.

A kormánypárti Ondrus ugyanakkor azzal kapcsolatosan már nem mert találgatásokba kezdeni, hogy Robert Fico miként fog reagálni a merényletre, mivel nem tudja, hogy egy ilyen trauma miként hat az emberre. Ennek ellenére ő arra számít, a kormányfő is igyekszik majd hozzájárulni a felfokozott hangulatok lehűtéséhez.

Személyesen ismerem. A médiában, de különösen a politikai ellenfelek róla kialakított képe ellenére egy olyan embernek ismerem, aki nagyon is tisztában van egy csúcspolitikai szereplő felelősségével

– tette hozzá Ondrus, aki az interjúban ezenkívül azt is elárulta, hogy ki veszi majd át a pártvezetést Pellegrinitől, akinek a szlovák alkotmány értelmében pártelnöki pozíciójáról le kell mondania, amint átveszi köztársasági elnöki mandátumát. A pártelnökség végül a jelenlegi belügyminisztert, Matus Sutaj Estokot ajánlotta e szerepre, aki szerinte hitelesen tudja a választóknak bemutatni, milyen párt is a Hlas–SD.

Az európai parlamenti választások kapcsán Ondrus kifejezte, a strasburgi székhelyű intézményben a különböző szakpolitikai célok mellett az a terve, hogy szavahihetően és objektíven mutassa be a szlovák helyzetet, miközben azzal vádolta meg a legnagyobb ellenzéki pártot, a jobbközép-liberális Progresszív Szlovákiát, hogy az Európai Unión belül ők szítanak ellenséges hangulatot a Fico-kormánnyal szemben.

Mint arról korábban beszámoltunk, Robert Fico szlovák miniszterelnökkel szemben még május 15-én próbált végezni egy 71 éves elkövető, amikor a Nyitrabányára kihelyezett kormányülésnél a tömeghez sétáló Ficóra közvetlen közelről öt lövést adott le, amiből négy talált. A szlovák kormányfő végül túlélte a támadást, felépülésére ugyanakkor még sok időt kell várni. A merénylet helyszínéről készített riportunkat az alábbi linken lehet elérni.

Rovatok