Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosságra kerültek a Hamász titkos belső iratai

2024. május 31., péntek 06:13

A Hamasz megfigyelte a politikai tevékenységet, az online bejegyzéseket, és úgy tűnik, még az állampolgárok szerelmi életét is. A palesztinok az izraeli blokád és az elnyomó biztonsági erők közé szorultak.

Jahja Szinvar, a Hamász vezetője évekig felügyelte a gázai titkosrendőrséget, amely a hírszerzés tisztviselői és a The New York Times által megszerzett belső dokumentumok szerint a palesztinok mindennapjait figyelte, és jelentéseket készített a fiatalokról, újságírókról és azokról, akik megkérdőjelezték a kormányt.

Az Általános Biztonsági Szolgálat néven ismert egység a gázai informátorok hálózatára támaszkodott, akik közül néhányan saját szomszédjaikat jelentették fel a rendőrségnek. Az emberek azért kerültek biztonsági aktákba, mert részt vettek tüntetéseken vagy nyilvánosan bírálták a Hamászt. Egyes esetekben a feljegyzések arra utalnak, hogy a hatóságok követték az embereket, hogy megállapítsák, nem folytattak-e házasságon kívüli romantikus kapcsolatot.

A Hamász már régóta elnyomó kormányzati rendszert működtet Gázában, és sok palesztin tudja, hogy a biztonsági tisztviselők szigorúan figyelik őket. De az Általános Biztonsági Szolgálat tevékenységéről szóló 62 diából álló prezentáció, amelyet mindössze hetekkel az Izrael elleni október 7-i támadás előtt tartottak, megmutatja, hogy a nagyrészt ismeretlen egység milyen mértékben hatolt be a palesztinok életébe.

A dokumentumokból kiderül, hogy a Hamász vezetői, annak ellenére, hogy azt állították, hogy a gázai népet képviselik, nem tűrték el a másként gondolkodókat. A biztonsági tisztviselők újságírókat és olyan embereket követtek, akiket erkölcstelen viselkedéssel gyanúsítottak. Az ügynökök eltávolíttatták a kritikákat a közösségi médiából, és megvitatták, hogyan lehet politikai ellenfeleket rágalmazni. A politikai tiltakozásokat aláásandó fenyegetésnek tekintették.

A gázaiak mindennapjaikat a bénító izraeli blokád mögött, a biztonsági erők állandó figyelése alatt töltötték. Ez a dilemma ma is fennáll.

A megszállással, a bombázásokkal és a helyi hatóságok visszaéléseivel egyszerre kell szembenéznünk

– mondta Ehab Fasfous, a Gázai övezetben élő újságíró, aki szerepelt az Általános Biztonsági Szolgálat aktáiban.

Az 51 éves Fasfoust az egyik jelentés „a Hamász mozgalom legfőbb gyűlölői” közé sorolja.

A dokumentumokat az izraeli katonai hírszerzési igazgatóság tisztviselői bocsátották a The Times rendelkezésére, akik elmondták, hogy azokat gázai rajtaütések során foglalták le.

A riporterek ezután interjút készítettek azokkal az emberekkel, akiket az aktákban megneveztek. Ezek az emberek elmesélték a kulcsfontosságú eseményeket, megerősítették az életrajzi adatokat, és Fasfous esetében olyan interakciókat írtak le a hatóságokkal, amelyek összhangban voltak a titkos aktákkal. A The Times által átvizsgált dokumentumok hét hírszerzési aktát tartalmaznak, amelyek 2016 októberétől 2023 augusztusáig terjednek. A katonai hírszerzési igazgatóság közölte, hogy olyan aktákról is van tudomása, amelyek legalább 10 ezer gázai palesztinról tartalmaznak információkat.

Óriási szervezettel figyelte meg saját állampolgárait a Hamász

Az Általános Biztonsági Szolgálat hivatalosan a Hamász politikai párt része, de úgy működik, mintha a kormányhoz tartozna. Egy, a Hamász belső működését jól ismerő palesztin, aki az ügy érzékenysége miatt névtelensége megőrzése mellett nyilatkozott, megerősítette, hogy a szolgálat egyike a három legfontosabb belbiztonsági szervnek Gázában. A másik kettő a katonai hírszerzés, amely jellemzően Izraelre összpontosít, és a belügyminisztérium egyik ága, a belbiztonsági szolgálat.

Basem Naim, a Hamász szóvivője szerint az Általános Biztonsági Szolgálat felelőseit a háború alatt nem lehetett elérni.

Az Izrael elleni háború előtt havi 120 ezer dolláros kiadással az egység 856 főből állt, a feljegyzések szerint. Közülük több mint 160-at azért fizettek, hogy a Hamász propagandáját terjessze és online támadásokat indítson a szervezet ellenfelei ellen otthon és külföldön. Az egység mai státusza nem ismert, mivel Izrael jelentős csapást mért a Hamász katonai és kormányzati képességeire.

Az izraeli hírszerző hatóságok úgy vélik, hogy Szinvar közvetlenül felügyelte az Általános Biztonsági Szolgálatot – közölte három izraeli hírszerzési tisztviselő, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, mert nem voltak felhatalmazva arra, hogy az ügyről nyilvánosan beszéljenek. Azt mondták, hogy a ppt személyesen Szinvarnak készült, bár azt nem mondták, hogy ezt honnan tudták.

A prezentáció szerint az Általános Biztonsági Szolgálat a Hamász embereinek, vagyonának és információinak védelmén, valamint a vezetőség döntéshozatalának támogatásán dolgozik.

Néhány slide a Hamász-vezetők személyes biztonságára összpontosított. Mások a tüntetések elfojtásának módjait tárgyalták, amelyek az energiahiányt és a megélhetési költségeket bírálták. A biztonsági tisztviselők a palesztin Iszlám Dzsihád, a Hamásszal gyakran együttműködő, ideológiai irányultságú militáns csoport ügynökeit is nyomon követték.

Egyes taktikák, mint például a Hamász saját üzenetének felerősítése, rutinszerű politizálásnak tűntek. Más esetekben a tisztviselők azt javasolták, hogy a hírszerzést az ellenfelek hírnevének tönkretételére használják fel, bár az akták homályosak voltak azzal kapcsolatban, hogy ezt hogyan kell megvalósítani.

Számos offenzív és defenzív médiakampány folytatására van szükség az ellenfelek összezavarására és befolyásolására magán- és exkluzív információk felhasználásával

– állt a dokumentumban.

A cenzúra és a megfélemlítés állt a középpontban

Az Általános Biztonsági Szolgálat céljai hasonlítanak az olyan országok biztonsági szolgálatainak céljaihoz, mint például Szíria, ahol titkos egységeket alkalmaznak a másként gondolkodók elfojtására. Az Általános Biztonsági Szolgálat aktái azonban inkább olyan taktikákat említenek, mint a cenzúra, a megfélemlítés és a megfigyelés, nem pedig a fizikai erőszak.

Az aktákból kiderül, hogy az Általános Biztonsági Szolgálat is igyekezett konzervatív társadalmi rendet érvényesíteni.

2017 decemberében például a hatóságok egy bejelentés alapján nyomoztak, miszerint egy nő erkölcstelenül viselkedett egy ruházati boltot üzemeltető férfival. Egy biztonsági jelentésben feljegyezték, hogy a nő egyik nap egy órán át, majd másnap több mint két órán át látogatta az üzletet. A jelentés nem mutatott be bizonyítékot szabálysértésre, de javasolta, hogy az „illetékesek” foglalkozzanak az üggyel.

Az aktákból az is kiderül, hogy a Hamász gyanakvó volt a külföldi szervezetekkel és újságírókkal szemben.

Amikor Monique van Hoogstraten holland riporter 2018 áprilisában meglátogatott egy tiltakozást egy táborban az izraeli határ mentén, a hatóságok a legbanálisabb részleteket figyelték meg. Feljegyezték az autója márkáját és modelljét, valamint a rendszámát. Azt mondták, hogy gyerekeket fényképezett, és megpróbált interjút készíteni egy idős nővel. Van Hoogstraten asszony a The Timesnak adott interjúban megerősítette az értesüléseket.

Az akta további „felderítést” javasolt az újságírókkal kapcsolatban.

A The Times által átnézett akták egyike sem a háború kezdete utánra datálódott. Azonban Fasfous azt mondta, hogy a kormány továbbra is érdeklődik iránta.

(Borítókép: A Hamász harcosai Gáza városában, 2021. május 24-én. Fotó: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images Hungary)

Rovatok