Index Vakbarát Hírportál

A húszik továbbra sem nyugszanak, folyamatosan támadják az amerikai hajókat

2024. június 2., vasárnap 08:15

Drónt és rakétákat is megsemmisített az amerikai hadsereg a Vörös-tengeren, ugyanis a húszi lázadók folyamatosan támadják őket. A húszik már november óta hajtanak végre támadásokat a Vörös-tengeren elhaladó hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek. Mióta az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is beszállt a harcba, a hozzájuk kötődő tengeri járműveket is tizedelik a lázadók.

Az amerikai hadsereg szombaton két külön helyszínen lelőtt egy drónt és két rakétát, amelyeket jemeni húszi lázadók indítottak a Vörös-tenger déli része felett. Az incidensek idején a térségben tartózkodó hajók nem számoltak be sérültekről vagy károkról – jelentette az Egyesült Államok térségbeli műveleteiért felelős Központi Parancsnoksága (CENTCOM) az X közösségi oldalon közzétett üzenetében.

„A megsemmisített drónt a nap folyamán lőtték le, két másik a tengerbe zuhant. Este a CENTCOM erői »sikeresen« elfogtak két hajó elleni ballisztikus rakétát a Vörös-tenger felett” – derült ki az üzenetből.

A Jemen nagy területeit ellenőrző húszik 2023 novembere óta hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek. Azt állítják, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok iránti szolidaritásból cselekszenek. Az övezetben Izrael háborút folytat a Hamász ellen, megtorlásul a palesztin iszlamista szélsőséges mozgalom október 7-én, izraeli földön elkövetett támadásáért.

A húszi támadásokra válaszul az Izraelt támogató Egyesült Államok decemberben többnemzetiségű tengeri védelmi erőt állított fel, és csapásokat hajtott végre a húszik ellen Jemenben, olykor az Egyesült Királyság segítségével. A húszik azóta kiterjesztették támadásaikat az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó hajókra is.

Ahogyan arról az Index is többször beszámolt, folyamatosak az összetűzések a húszik, valamint az Egyesült Államok és szövetségeseik hadereje közt. Míg a húszik főleg tengeri hajókat támadnak, addig az Egyesült Államok flottája inkább szárazföldi célpontokat támad, főleg a húszikhoz köthető fegyverraktárakat és olyan intézményeket, amelyek valamilyen szinten segíthetik a lázadókat

Viszont a harcok legnagyobb része drónokkal zajlik nagyrészt a Vörös-tenger légterében, amelyekről olykor-olykor nagyon látványos videókat is közzétesznek a felek. Ilyen volt például az is, amikor egy francia fregatt semmisített meg egy húszi drónt, vagy amikor a brit Diamond hadihajót támadó drónt semlegesítettek.

Rovatok