Index Vakbarát Hírportál

Döntött a bíróság: lazítanak a fegyvertartási törvényeken az Egyesült Államokban

2024. június 15., szombat 08:08

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága (SCOTUS) pénteken döntött arról, hogy feloldják azt a szövetségi szintű, évekkel ezelőtt született tilalmat, amely korlátozta bizonyos gépfegyverek beszerzését.

Az említett szabályozás története 2017 október 1-ig nyúlik vissza, amikor az Egyesült Államok történetének egyik legvéresebb lövöldözésére került sor Las Vegasban. Az incidensnek (a legutolsó adatok szerint) 60 halálos áldozata volt, és több száz ember megsérült.

A mészárlást egy átalakított gépkarabéllyal követték el, amelyen a válltámasz helyére szereltek be egy speciális eszközt.

Ez lényegében egy olyan „öntöltő válltámasz” (bump stock) volt, amely a fegyver visszarúgásának mozgási energiáját használta fel arra, hogy azonnal újra csőre töltse a fegyvert – a lényeg, hogy  ezzel a trükkel egy félautomata (más szóval: öntöltő) fegyvert át lehetett alakítani sorozatlövésre is képes automata (önműködő) fegyverré, amely sokkal gyorsabb tüzelésre is alkalmas.

Az eset után éles vita alakult ki a fegyvertartásról, és arról, hogy kell-e külön szabályozás emiatt. Végül Donald Trump kormányzata 2018-ban döntött arról, hogy szövetségi szinten, vagyis az összes tagállamban betiltják ezeket az átalakított fegyvereket. 

A legfelsőbb bíróság most azonban úgy döntött, hogy megsemmisíti a tilalmat. 

Mint a The Washington Post írta, a bírák 6–3 arányban támogatták a döntést, amivel hatályon kívül helyezték a szövetségi kormány azon kevés erőfeszítéseinek egyikét, amelyekkel a közelmúltban megpróbálták elejét venni az időről időre ismétlődő lövöldözéseknek.

A bíróság egy 1986-os törvényre hivatkozva semmisítette meg a korlátozást, amely azt szabályozza, hogy mi számít gépfegyvernek (ugyanezt a törvényt a tiltás elrendelésekor másképp interpretálták). Sonia Sotomayor bíró különvéleményében azt írta, hogy a többségi véleménynek „halálos következményei”  lehetnek, és hogy a bíróság akadályozza a kormány azzal kapcsolatos erőfeszítéseit, hogy „a Las Vegas-i lövöldözőhöz hasonló fegyveresektől távol tartsák a gépfegyvereket” .

A bírósági döntés azért születhetett meg, mert Michael Cargill, az amerikai hadsereg veteránja – aki egy austini fegyverbolt tulajdonosa is – megtámadta a tilalmat, miután kénytelen volt átadni a saját bump stockos fegyvereit. Cargill többek közt azzal érvelt, hogy 2017-ben az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány- és Lőfegyverügyi Hivatala tévesen döntött, amikor gépfegyverré nyilvánította e fegyvereket.

Ezt megelőzően, 2008 és 2017 közt – amikor legálisak voltak – nagyjából 520 ezret vásároltak az amerikaiak ebből az eszközből. Egy ilyen fegyverrel egyébként a The Washington Post szerint (elméleti tűzgyorsaságot tekintve) 

NAGYJÁBÓL 400–800 lövést lehet leadni percenként.

A Biden-kormányzat egyetértett a Trump idején született döntéssel, illetve az ahhoz köthető jogi interpretációval, ezért sem változtattak a szabályozáson eddig. Joe Biden egyébként több alkalommal is beszélt arról az utóbbi években, hogy a fegyvertartási szabályok további szigorítására lenne szükség, és konkrét lépéseket is tett ennek érdekében.

Rovatok