Index Vakbarát Hírportál

Megjelent az adat a frontról, amit a Kreml sehogy sem tud letagadni

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2024.06.21. 07:30
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Péntek hajnalban a helyi lakosok hatalmas dróntámadásról számoltak be az oroszországi Krasznodari határterületről, majd nem sokkal később videó jelent meg a világhálón, mely szerint a jejszki repülőtér lángokban áll. Az Ukrajinszka Pravda szerint az oroszok erről a reptérről is aktívan bombázták Ukrajnát.

    Az ukrán dróntámadást követően az oroszországi Jejszk lakói a közösségi médiában azonnal robbanásokról számoltak be, valamint olyan felvételeket tettek közzé, melyeken erőteljes villanások láthatók az égen.

    Ezenkívül a jelentések szerint több mint tíz robbanás történt Afipszkijben, valamint Jablonovszkban. A háborús Telegram-csatornák több mint 20 drón megsemmisüléséről számolnak be.

    A Krasznodari határterület operatív stábja hivatalosan is bejelentette, hogy a terület több települését egyszerre érte hatalmas támadás. Közleményük szerint a Tyemrjuki, a Jejszki, valamint a Szeverszkajai járás is érintett a támadásban.

    Civil lakossági áldozat, civil infrastruktúra megsemmisülése nem történt. Az operatív speciális szolgálatok a helyszínen dolgoznak. Az információk tisztázása folyamatban van

    – áll a közleményben.

    Nem sokkal később a krasznodari operatív stáb arról számolt be, hogy egy ukrán drón az ilszki olajfinomító területére esett Kubanyban. Az előzetes adatok szerint ketten sérültek meg a támadásban.

  • Az Egyesült Államok átirányít más országoknak ígért légvédelmi rakétákat, hogy felgyorsíthassa a szállításokat az ukrán haderő számára – számolt be az MTI szerint a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.

    John Kirby szerint a Patriot légvédelmi rendszerekhez gyártott rakéták százai juthatnak el így az ukrán haderőhöz.

    A döntés indokaként azt hangoztatta, hogy Ukrajnának sürgősen és azonnal szüksége van a szóban forgó kiegészítő katonai képességekre az orosz légitámadásokkal szembeni védekezéshez.

    A Nemzetbiztonsági Tanács vezető tisztségviselője úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak nehéz, de elengedhetetlen döntést kellett hoznia, amikor átalakította a prioritási sorrendet a közeljövőre ütemezett eladásokat illetően más országok hadseregei számára. Azt nem közölte, hogy mely országoknak kell várniuk a megrendelt légvédelmi eszközökre, de megjegyezte, hogy a döntés nem érinti Tajvan szükségleteit a Kínával szembeni önvédelmi képességek fenntartásában.

    John Kirby arról is beszámolt, hogy a szállítások átirányítása 16 hónapos időtartamra vonatkozik, és ez alatt az idő alatt Ukrajna elsőbbségi alapon jut az eszközökhöz, amint azok lekerülnek a gyártószalagról. Megállapítása szerint az így Ukrajnába jutó légvédelmi rakéták elegendő képességet jelentenek Ukrajna számára az említett időszakra.

    A szállítások halasztása által érintett országok reakcióját a fehér házi illetékes „összességében megértőnek” írta le, hozzátéve, hogy „ők is tudják, milyen komoly szükséget szenved Ukrajna”.

    A sajtóban pár napja már megszellőztették, hogy késnek a szállítmányok

    John Kirby közlését megelőzően egyébiránt egy svájci lap, a Blick már írt arról, hogy az Egyesült Államok – a szerződéses kötelezettségeit mellőzve – leállt a svájci Patriotokhoz gyártott rakéták szállításával.

    A lap szerint a svájci kormányzatnak összesen 340 millió dollár értékben van megrendelése PAC-3 típusú rakétákra, amelyek így késve fognak megérkezni. 

  • A svájci békecsúcsot követően több állam visszavonta aláírását a zárónyilatkozatról – írja az ukrán sajtó.

    Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint ez amiatt van, hogy a „svájci kollégák felvettek néhány olyan országot is az aláírók listájára, amelyek még nem erősítették meg egyetértésüket”. Ezt követően az említett országok kérték, hogy vegyék le őket a listáról.

    A külügyminiszter megjegyezte, hogy az aláírások visszavonásának hullámát először az orosz propaganda indította el.

  • Ukrajna és Kína valószínűleg folytatja a tárgyalásokat a háború befejezéséről, annak ellenére, hogy Peking elutasította a békecsúcson való részvételt – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

    Megjegyezte, hogy mind Ukrajna, mind Svájc tárgyalásokat folytatott Kínával a békecsúcson való részvételről. A miniszter szerint azonban a döntő tényező, hogy Peking nem képviselteti magát a csúcstalálkozón, Oroszország távolmaradása volt.

    De tudjuk, hogy Peking nagyon alaposan tanulmányozza a csúcstalálkozó eredményeit. Meggyőződésem, hogy továbbra is tárgyalni fogunk Kínával az ukrajnai háború befejezéséről

    – fogalmazott Kuleba.

  • Az ukrán hatóságok konzultációkat folytatnak az Ukrajnából illegálisan az EU-ba távozott férfiak esetleges hazatéréséről – mondta Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Szabadság Rádiónak adott interjújában.

    Konzultációkat folytatunk európai uniós kollégáinkkal. Természetesen minden uniós ország az Európai Bizottság törvényei és szabályai szerint jár el. Ezek a tárgyalások folytatódni fognak a polgáraink esetleges hazatéréséről, ha illegálisan lépték át a határt

    – fogalmazott Klimenko, aki az interjúban megerősítette, hogy Brüsszel nem akarja kiadni azokat az ukránokat, akik illegálisan lépték át az uniós határt.

    Ami a hadköteles korú férfiak számát illeti, akik a háború alatt külföldre próbáltak menekülni, Klimenko azt mondta, hogy ezek titkos adatok.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok