Index Vakbarát Hírportál

Minden vádpontban bűnösnek találták a férfit, aki kalapáccsal támadt a volt amerikai házelnök férjére

2024. június 23., vasárnap 06:26

Idős személy erőszakkal vagy fenyegetéssel való fogvatartásával, betöréssel, köztisztviselő családtagjának megfenyegetésével, tanú erőszakkal vagy fenyegetéssel való eltántorításával és súlyosbított emberrablással vádolták meg azt a férfit, aki kalapáccsal támadt rá Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház egykori elnökének férjére.

Egy szövetségi perben már elítélték, de most az állami perben is minden vádpontban bűnösnek találta az esküdszék David DePape-et a Paul Pelosi elleni kalapácsos merénylet miatt – írja az ABC News.

Az esküdtszék kedd délután kezdte meg a tanácskozást San Franciscóban, a bíróság pedig péntek délután hozott döntést. A 44 éves DePape-et idős személy erőszakkal vagy fenyegetéssel való fogvatartásával, betöréssel, köztisztviselő családtagjának megfenyegetésével, tanú erőszakkal vagy fenyegetéssel való eltántorításával és súlyosbított emberrablással vádolták, ami életfogytiglani szabadságvesztést von maga után.

A lap szerint az ítélethirdetésre egy későbbi időpontban kerül sor. A San Francisco-i kerületi ügyész, Brooke Jenkins szerint az ítélet biztosítja, hogy DePape „a Pelosi család és a demokráciánk ellen elkövetett szörnyű bűnei következményeivel szembesüljön”.

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak a bűnüldöző szerveknek, amelyek együttműködtek velünk, hogy biztosítsák az igazságszolgáltatást. Ezúton is szeretném megköszönni a család bátorságát és kitartását. Remélem, hogy ez az ítélet némi lezárást hoz nekik, miközben tovább gyógyulnak ebből a tragikus megpróbáltatásból

– mondta Jenkins.

DePape védője, Adam Lipson azt mondta, csalódottak az ítélet miatt. „Nem hiszem, hogy ez váltságdíjért való emberrablás volt, nagyon sajnálatosnak tartom, hogy így emeltek vádat ellene” – mondta Lipson újságíróknak, hozzátéve, hogy ügyfele „nagyon elszigetelt” életet élt, és „elmerült a sok összeesküvés-elmélet típusú helyzetben”.

DePape nem tett vallomást a három hetes állami tárgyalás alatt. A vádpontokban ártatlannak vallotta magát.

A tárgyaláson a bíró három vádat – gyilkossági kísérlet, halálos fegyverrel való támadás és időskorú bántalmazása – elutasított, miután a védelem azzal érvelt, hogy a vádlottat már elítélték egy szövetségi perben a Nancy Pelosi férje ellen elkövetett támadás miatt.

Védője azzal érvelt, hogy nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy DePape-et elítéljék egy hivatalos személy családtagjának megfenyegetésében és súlyosbított emberrablásban. „Nincs sok vita az ügy tényeivel kapcsolatban, de óriási vita van azzal kapcsolatban, hogy mely vádak állják meg a helyüket és melyek nem” – mondta Lipson az esküdtszéknek záróbeszédében.

Phoebe Maffei helyettes kerületi ügyész záróbeszédében azt mondta az esküdteknek, hogy „az ügy egyszerű tényei önmagukban is félelmetesek, díszítés nélkül”.

David DePape betört egy 82 éves férfi otthonába, miközben aludt, bement a hálószobájába, kalapáccsal túszul ejtette, megfenyegette, megfenyegette a feleségét, és megkísérelte megölni

– hangsúlyozta Maffei.

Egy szövetségi perben már elítélték

Az állami perben hozott ítélet DePape májusi szövetségi perben hozott ítéletét követi, amikor már elítélték Nancy Pelosi, a Képviselőház volt elnökének túszul ejtésére tett kísérlet, valamint férje kalapáccsal való megtámadása miatt.

Május 17-én 30 év szövetségi börtönbüntetésre ítélték DePape-et. Az ítélethirdetést azonban újra megnyitották, miután az ügyészek megállapították, hogy a vádlott hivatalosan soha nem kapott lehetőséget arra, hogy az ítélethozatalkor a bírósághoz forduljon. A két héttel későbbi meghallgatáson ismét 30 év börtönbüntetésre ítélték, amelyen bocsánatot kért a támadásért.

„Sajnálom, amit tettem, különösen azt, amit Paul Pelosival tettem” – mondta a vádlott. „El kellett volna hagynom a házat, amikor rájöttem, hogy Nancy Pelosi nincs otthon” – tette hozzá.

DePape a szövetségi per során elismerte, hogy valóban felkereste Nancy Pelosi-t, hogy kikérdezze a 2016-os választásokra gyakorolt orosz befolyásról, és azt tervezte, hogy túszul ejti, de csak Paul Pelosi tartózkodott San Francisco-i otthonukban, amikor 2022. október 28-án betört.

Paul Pelosi a szövetségi tárgyalás alatt azt mondta, hogy DePape többször is megkérdezte tőle, hogy „hol van Nancy”? DePape ekkor kalapáccsal ütötte meg az akkor 82 éves Paul Pelosi-t, aki súlyos sérüléseket – többek között koponyatörést – szerzett. DePape ugyanakkor azt mondta a bíróságon, hogy Paul Pelosi soha nem volt a célpontja. „Sajnálom, hogy megsérült” – mondta DePape a szövetségi perben.

(Borítókép: David DePape 2013. december 13-án. fotó: Michael Short / San Francisco Chronicle / Getty Images)

Rovatok