Index Vakbarát Hírportál

Meg akarták ölni Zelenszkijt, tisztogatás kezdődött az Ukrán Állambiztonsági Hivatalnál

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2024.06.24. 07:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orosz csapatok vasárnap este légibombákat dobtak a Donyecki területen lévő Szelidove városára, aminek következtében 5 civil, köztük két gyermek megsebesült – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Június 23-án 17:05-kor a megszálló csapatok csapást mértek Szelidove városára. Az orosz hadsereg 2 légibombát, valószínűleg UMPB D–30SN bombákat dobott le a polgári lakosságra

    – áll a hivatalos közleményben. Az öt megsérült civilt kórházba szállították. Legalább 30 lakóházban és autóban is kár keletkezett.

  • Június 23-án, vasárnap este újabb robbanások hallatszottak a megszállt Krímből. Szevasztopolban légiriadót rendeltek el – írja az Unian. Egy Telegram-csatorna helyi lakosokra hivatkozva arról számol be, hogy mintegy nyolc robbanást számoltak.

    Jevpatorijában valahol mentőautók szirénáztak

    – tették hozzá.

    A csevegőszobákban megjelent egy videó egy komoly tűzről, de egyelőre nem tudni, hol történt.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új megállapodásokat jelentett be Ukrajna légvédelmi rendszereinek leszállításáról – írja az Unian.

    Június következő hetei és július első fele nem lehet kevésbé termékeny Ukrajna számára, mint a május és mint június első fele. (...) Dolgozunk további légvédelmi rendszerek leszállításán

    – mondta az elnök esti beszédében. Megjegyezte, hogy már nemcsak az a kérdés, hogy Ukrajna mit tud elérni a harctéren, hanem az is, hogy mikor ér véget egyáltalán a háború.

    Minél többet tudunk, annál gyorsabban tudjuk majd az Orosz Föderációt az igazságos békére kényszeríteni

    – jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

  • Magyarország területére vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 6734 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5725 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írja az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – írja a közlemény.

  • A Felderítő Főcsoportfőnökség vezetője, Kirilo Budanov úgy véli, hogy a megszállás alatt álló Krím elzárható az oroszországi fegyverszállítástól, az oroszok pedig nem használnának ebben az esetben taktikai atomfegyvert – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Budanov hangsúlyozta, hogy a Krím elzárható az oroszországi fegyverszállítástól, és „mindent meg kell tenni ennek megvalósítása érdekében”. 

    Az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője ugyanakkor kigúnyolta a gondolatot, miszerint Moszkva taktikai atomfegyvereket vetne be, ha veszélybe kerülne a Krím feletti ellenőrzése.

    Először is tudom, mi történik ott valójában. Másodszor, ismerem az orosz nukleáris fegyverek valódi jellemzőit. Milyen hasznot hozhat? Nincsenek nagy létszámú csapataink, amelyek számára megfelelőek lennének az ilyen nukleáris fegyverek. A védelmi vonalainkba pedig a hadviselés szokásos eszközeivel lehet lyukat ütni

    – állapította meg.

  • Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a fronton a helyzet most meglehetősen bonyolult, és szerinte ez még legalább egy hónapig így is marad – írja az Unian.

    A jó hír az, hogy nem lesz Armageddon. A rossz hír az, hogy a helyzet meglehetősen bonyolult. Legalább egy hónapig így is marad, és nem lesz könnyebb

    – mondta a The Philadelphia Inquirernek adott interjújában.

    Köztudott, hogy a teljes körű háború kezdete óta Oroszország megpróbálja átvenni az ellenőrzést a teljes keleti Donbász felett, de Kirilo Budanov szerint Ukrajna mindent meg fog tenni, hogy ezt megakadályozza, és minimalizálja Oroszország sikerét.

    Elmondta azt is, hogy a fegyverszállítások most gyorsabbak, mint néhány hónappal ezelőtt, de Ukrajna szükségletei nagyon nagyok, ezért stratégiailag fontos a szállítások folytatása.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok