Index Vakbarát Hírportál

Nem akárki látogatott Nagy-Britanniába

2024. június 26., szerda 07:17

Háromnapos állami látogatást kezdett kedden Nagy-Britanniában Naruhito japán császár és hitvese, Maszako. A császári házaspárt Vilmos herceg, majd Károly király és Kamilla királyné fogadta.

A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan nem a brit kormány, hanem az uralkodó vendégei, jóllehet az udvar minden esetben a kormánnyal szoros együttműködésben, általában a kormány kezdeményezésére választja ki az ilyen jellegű látogatásra meghívandó vendégeket.

Naruhito császárt és feleségét kedden először Vilmos trónörökös üdvözölte londoni szálláshelyükön, majd együtt a lovas testőrség laktanyájának gyakorlóterére – Horse Guards Parade – mentek, ahol a császári házaspárt hivatalos ceremónia keretében fogadta III. Károly király és hitvese, Kamilla.

Az MTI tájékoztatása szerint a brit uralkodó és a japán császár, valamint Maszako és Kamilla ezután külön hintókon, díszes katonai kísérettel a Buckingham-palotába hajtatott a Mall sugárúton, amelynek mentén több tízezres tömeg gyűlt össze üdvözlésükre.

Naruhito nem keresi fel Rishi Sunak miniszterelnököt

Naruhito ezúttal – a szokásoktól eltérően – nem keresi fel Rishi Sunak miniszterelnököt a Downing Streeten, tekintettel a jövő heti nagy-britanniai parlamenti választások jelenleg is zajló kampányára, de Sunak és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Sir Keir Starmer jelen lesz a Buckingham-palotában tartandó kedd esti állami banketten.

A keddi fogadtatási ceremónián nem volt jelen Katalin walesi hercegné, Vilmos trónörökös felesége, akit az év eleje óta daganatos megbetegedéssel kezelnek. Katalin tavaly karácsony óta csak egyszer, apósa, III. Károly király múlt heti hivatalos születésnapi ünnepségén jelent meg a nyilvánosság előtt.

Az év elején a 75 esztendős Károlynál is daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, de az uralkodó néhány heti szünet után már visszatért hivatalos teendőinek ellátásához. Naruhito császár angliai állami látogatását eredetileg 2020-ra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

(Borítókép: Naruhito japán császár és hitvese, Maszako 2024. június 25-én. Fotó: Jordan Pettitt / PA Images / Getty Images)

Rovatok