Index Vakbarát Hírportál

Elektronikus megfigyelőrendszer épülhet Egyiptom és a Gázai övezet határán

2024. július 12., péntek 11:26

Izrael és Egyiptom tárgyalt arról, miként lehetne előmozdítani a tűzszüneti megállapodást, melynek része lenne egy elektronikus megfigyelőrendszer kiépítése, így a zsidó állam kivonhatná csapatait a térségből.

Két egyiptomi és egy harmadik, az ügyet jól ismerő forrás szerint az izraeliek és egyiptomiak tárgyalásokat folytatnak egy elektronikus megfigyelőrendszerről a Gázai övezet és Egyiptom határán, ami lehetővé tenné Izrael számára, hogy tűzszünet esetén visszavonja csapatait a területről.

Az a kérdés, hogy az izraeli erők a határon maradjanak-e, ami akadályozza egy esetleges tűzszüneti megállapodás megkötését, mivel mind a Hamász palesztin fegyveres csoport, mind a tárgyalásokon közvetítő Egyiptom ellenzi, hogy Izrael ott tartsa erőit.

A zsidó állam attól tart, hogy ha csapatai elhagyják az övezetet, amelyet Izrael Philadelphi folyosónak nevez, a Hamász fegyveres szárnya alagutakon keresztül fegyvereket és ellátmányt csempészhet Egyiptomból a Gázai övezetbe, ami lehetővé tenné számára, hogy újra felfegyverkezzen, és ismét fenyegesse Izraelt.

Egy megfigyelőrendszer, amennyiben a tárgyaló felek megegyeznek a részletekben, megkönnyítheti a tűzszünethez vezető utat − bár számos egyéb akadály még mindig fennáll. A Reuters jelenti, hogy Izrael a tárgyalások jelenlegi fordulójának részeként vesz részt a megbeszéléseken, azzal a céllal, hogy visszavonja erőit a határról.

Egy névtelenséget kérő forrás szerint a tárgyalások „alapvetően olyan érzékelőkről szólnak, amelyeket a Philadelphi (folyosó) egyiptomi oldalán építenének ki”.

A cél nyilvánvalóan az alagutak és minden más mód felderítése, amellyel fegyvereket vagy embereket próbálnak Gázába csempészni. Nyilvánvaló, hogy ez egy túszmegállapodás jelentős eleme lenne.

Arra a kérdésre, hogy ez azért lenne-e jelentős egy tűzszüneti megállapodás szempontjából, mert ez azt jelentené, hogy az izraeli katonáknak nem kellene a Philadelphi folyosón tartózkodniuk, a forrás azt válaszolta: „Így van.”

A két egyiptomi biztonsági forrás, aki szintén névtelenségének megőrzését kérte, azt mondta, hogy az izraeli tárgyalók egy csúcstechnológiás megfigyelőrendszerről beszéltek. Egyiptom azonban nem ellenezte ezt, ha az Egyesült Államok támogatja és fizeti. Elárulták viszont, hogy az észak-afrikai ország nem egyezne bele semmibe, ami megváltoztatná az Izrael és Egyiptom közötti, egy korábbi békeszerződésben rögzített határt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy csütörtöki katonai rendezvényen azt mondta, hogy csak olyan megállapodásba tudna belemenni, amely megőrzi a gázai–egyiptomi határ izraeli ellenőrzését, de azt nem fejtette ki, hogy ez azt jelenti-e, hogy a csapatok fizikailag is jelen lesznek ott.

A háború eddigi eseményei

Katarban és Egyiptomban tárgyalások folynak egy Washington által támogatott megállapodásról, amely lehetővé tenné a 10. hónapja tartó gázai harcok szüneteltetését és a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását.

Izrael tavaly októberben kezdte meg támadását a Gázai övezet ellen, miután a Hamász vezette fegyveresek Dél-Izraelbe rontottak, izraeli számítások szerint 1200 embert megöltek és több mint 250 túszt ejtettek foglyul. Azóta erői több mint 38 ezer palesztint öltek meg a gázai egészségügyi hatóságok szerint.

Izraeli tisztviselők véleménye szerint a Hamász a határ alatt futó alagutakat használt fegyvercsempészetre az egyiptomi Sínai-félsziget térségébe. Egyiptom ezzel szemben azt állítja, hogy évekkel ezelőtt megsemmisítette a Gázába vezető alagúthálózatokat, és olyan ütközőzónát és határerődítményeket hozott létre, amelyek megakadályozzák a csempészetet.

Izrael május eleji előrenyomulása a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah térségében az Egyiptom és Gáza közötti rafahi átkelőhely lezárásához vezetett, és jelentősen csökkent a palesztin területre érkező nemzetközi segélyek mennyisége.

Rovatok