Index Vakbarát Hírportál

Négymilliárd forintos számlát hagyott maga után a sztárbankár, akit másfél éve nem találnak

2024. szeptember 13., péntek 08:26

2023 februárjában tűnt el egyik napról a másikra, nyom nélkül Kína egyik vezető bankárja, Pao Fan. Csaknem egy évig semmit nem tudtak róla, aztán egy négymilliárdos számlát kapott bankja a hatóságoktól, majd 2024 elején lemondott a vezérigazgatói posztjáról. Állítólag a bankár őrizetben van egy korrupcióellenes nyomozás ügyében, de hogy a számlát miért kapta a bank és hogy Pao Fan tényleg együttműködik-e a hatóságokkal, arról még mindig sejtelmük sincs.

Egy kínai befektetési bank, amely arról volt ismert, hogy fénykorában az ország technológiai szektorának néhány legnagyobb üzletét kötötte, felfedte, hogy 78 millió jüan (átszámítva csaknem 4 milliárd forint) összegű számlát kapott sztárbankárja, Pao Fan eltűnésével kapcsolatban. 

Ő segített többek között közvetíteni az ország két vezető ételkiszállítási szolgáltatása, a Meituan és a Dianping 2015-ös fúzióját. Ma az egyesített vállalat „szuper app” platformja mindenütt jelen van Kínában – számolt be a CNN.

Mint írták, a kínai hatóságok fizetési felszólítása csak tovább mélyíti a rejtélyt Pao holléte körül, aki 2005-ben alapította a China Renaissance befektetési bankot Pekingben, és a kínai technológiai cégek egyik vezető üzletkötőjévé tette.

Pao eltűnésének átláthatatlan volta sokkolta a kínai pénzügyi és technológiai ágazatot, tovább rontva az üzleti bizalmat a gazdasági lassulás idején.

A bankár köddé válása más magas rangú üzleti vezetők felszívódását követte Kínában, ahol nem ritka, hogy a vezetők hirtelen eltűnnek a radarról, mindenféle magyarázat nélkül. A China Renaissance 2023 februárjában a szélesebb körű korrupcióellenes fellépés közepette jelentette be az eltűnését, bár másfél évvel később még mindig semmilyen hivatalos vádat nem emeltek Pao ellen.

Tavaly nyáron az Economic Observer, egy állami pénzügyi kiadvány arról számolt be, hogy Pao eltűnése óta az ország legfőbb korrupcióellenes felügyelőszervének, a Központi Fegyelmi Ellenőrző Bizottságnak az őrizetében van. Állítólag részt vett egy vállalati vesztegetés gyanújával kapcsolatos vizsgálatban. A csatorna a felszívódása óta nem tudta elérni Paót.

Egy rejtélyes számla

Februárban Pao hivatalosan lemondott a befektetési bank elnök-vezérigazgatói tisztségéről „egészségügyi okokból és azért, hogy több időt tölthessen családjával” – áll a hongkongi tőzsdéhez benyújtott bejelentésben.

A csoportnak nincs tudomása és nincs megbízható információja arról, hogy Pao együttműködik-e a nyomozással

adta hírül a China Renaissance, amely a múlt héten egy külön, késleltetett tőzsdei bejelentésben fedte fel a 4 milliárdos számla létezését.

Valójában a bank olyan kevés információval rendelkezik az ügyről és a kapcsolódó fizetési követelésről – amelyet 2023 utolsó hónapjaiban kapott, majd később ki is fizetett –, hogy a könyvvizsgálói nehezen tudták kitalálni, hogyan számolják el a könyvelésben – jelentette szerdán a Financial Times meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A CNN további információkért megkereste a befektetési bankot, amiből az derült ki, hogy végül a China Renaissance az „egyéb követelések” közé iktatta a tételt, amely általában minden olyan kintlévőségre utal, amellyel egy vállalat tartozik, miután árut vagy szolgáltatást szállított az ügyfeleknek.

A vállalat azt mondta, hogy bár a kínai hatóságok a kifizetést „egy vizsgálat alatt álló ügyhöz kapcsolódó vagyonnak” tekinthetik, ez nem jelent jogi ítéletet vagy bírságot. A bank ügyvédei azt tanácsolták, hogy az összeget „visszatéríthetik vagy elkobozhatják”, de az is előfordulhat, hogy még többet kell fizetniük.

A titokzatos kifizetés miatt a bank kínai könyvvizsgálójának, a Zhonghui Anda CPA-nak „minősített véleményt” kellett kiadnia a 2023-as éves eredményéről, jelezve, hogy az hiányosságokat vagy lehetséges hibás állításokat tartalmazhat. Az előző könyvvizsgáló, a Deloitte Touche Tohmatsu, az úgynevezett négy nagy globális könyvvizsgáló cég egyike, decemberben lemondott, mert nem tudta elérni Baót.

(Borítókép: Fan Bao a Causeway Bay-i irodájában 2012. május 21-én. Fotó: May Tse / South China Morning Post / Getty Images)

Rovatok