Index Vakbarát Hírportál

Fellebbez a TikTok az Egyesült Államokból való tiltással szemben

2024. szeptember 16., hétfő 18:31

Joe Biden elnök áprilisban írta alá azt a törvényt, amely eladásra kényszeríti a TikTok tulajdonoscégét, vagy tiltja a platformot az Egyesült Államokból. A közösségi média mögött álló ByteDance és egyéb szakértők szerint a jogszabály súlyosan sérti a szólásszabadságot, míg a döntést támogatók szerint a két dolognak nincs köze egymáshoz.

A TikTok mögötti ByteDance nevű vállalat hétfőn kezdi el fellebbezését azon döntés ellen, amely tiltaná a közösségimédia-platformot az Egyesült Államokból, ha a kínai cég nem adja el a jogokat kilenc hónapon belül. A Joe Biden elnök által áprilisban aláírt törvény helyességét azzal indokolták, hogy a platformon könnyen terjedhet kínai propaganda, míg a ByteDance szerint a tiltás a szólásszabadság súlyos megsértése.

A kínai kormányhoz való kötődését hosszú ideje és még mindig tagadó cég ügyvédei a washingtoni fellebbezési fórumon három bíró előtt ismerteti majd ügyét és bizonyítékait. A jogi képviselők mellett nyolc TikTok-tartalomgyártó vesz részt a törvény megtámadásában, akik a platform betiltásával elvesztenék megélhetésüket. Velük szemben a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium jogászai állnak majd, akik attól tartanak, hogy a kínai kormány propagandát terjeszt a 170 millió amerikai felhasználónak.

Azonban a tulajdonoscég eladásra kötelezése az Egyesült Államok Alkotmányának első módosításába ütközik, ami garantálja a szólásszabadsághoz való jogot – állítja többek között Xiangnong Wang, a Columibia egyetem Knight First Amendment Intézetének ügyvédje. Azt is mondta, hogy ne lepődjünk meg, ha az autoriterebb vezetésű országok ezt a döntést precedensnek veszik, és megnyirbálják állampolgáraik információhoz és külföldi médiához való hozzáférését.

Nem jut eszünkbe olyan korábbi döntés, amely ennyire széleskörűen korlátozta volna az első módosítást, úgy, hogy nincs kellő bizonyíték

– mondta Wang, aki szerint a törvényhozó nem támasztotta alá kellőképp az új szabályt. Az intézet ennek fényében bekapcsolódott az eljárásba, ugyanis bár nem érintett, de érdekelt annak végkimenetelében.

Ezzel szemben a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának munkatársa, James Lewis szerint a törvény alapjai szilárdak, csupán az a kérdés, hogy „a bíróság elfogadja-e, hogy az eladásra kényszerítés nem érinti a szólásszabadságot”. Mindegy, hogyan döntenek, a TikTok sorsa csak hónapokkal az ítélet kimondása után dől el, ráadásul a felek egészen a Legfelsőbb Bíróságig elmehetnek – írja a BBC.

Rovatok