Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor EP-frakciója emberi jogi díjra jelöli Elon Muskot

2024. szeptember 19., csütörtök 21:06

A Patrióták Európáért képviselőcsoport Elon Musk milliárdos üzletembert jelöli idén a Szaharov-díjra. Az elismerést minden évben az Európai Parlament ítéli oda, elsősorban olyan embereknek, akik az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

László András, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője csütörtöki Facebook-bejegyzésében közölte, hogy a Patrióták Európáért képviselőcsoport Elon Muskot jelöli a Szaharov-díjra. 

A kormánypárti politikus úgy látja, hogy az X tulajdonosa megérdemelné a díjat, mivel a közösségi oldal egyedülálló a szólásszabadság védelmében.

Az X-en található közösségi feljegyzések utat mutatnak az átlátható, pontos tájékoztatás tekintetében

– fejtette ki László András.

Véleménye szerint cenzúra helyett minden közösségi média platformnak erre kellene törekednie.

Mint írtuk, a gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat 1988-ban alapították, és minden évben az Európai Parlament ítéli oda. Elsősorban olyan emberek vagy szervezetek kapják, akik vagy amelyek valamilyen kiemelkedőt tettek az emberi jogokért és az alapvető szabadságjogok védelméért. A díj nevét Andrej Szaharov szovjet fizikusról, máskéntgondolkodóról és politikai menekültről kapta. 34 évvel ezelőtt a díjat első alkalommal Nelson Mandela kapta, 2022-ben az ukrán népnek, míg tavaly Mahszá Zsiná Amíninak ítélték oda. 

Több botránya is volt a milliárdosnak 

Visszaestek a hirdetések az X-en, amióta Elon Musk 2022-ben megvásárolta a platformot, és kijelentette, hogy több szólásszabadságot akar, valamint lazítana a tartalommoderálási szabályokon. Lényegében a platform így elhelyezheti a márkák hirdetéseit a sértő vagy gyűlöletkeltő beszédet tartalmazó bejegyzések mellett is. Musk azután került a kritikák kereszttüzébe, hogy reagált egy antiszemita összeesküvés-elméletet megosztó posztra, amelyet „tényleges igazságnak” nevezett.

A Disney már tavaly novemberben bejelentette, hogy felfüggeszti az X-hirdetéseire fordított kiadásokat, akárcsak a Lionsgate, valamint a Paramount Global, a CBS-t birtokló médiaóriás. Az Apple, amely évente több tíz millió dollárt költ az X-en, szintén abbahagyta a hirdetést a platformon. Az IBM hasonlóan járt el. Brazíliában augusztusban a legfelsőbb bíróság rendelte el a közösségi oldal betiltását. 

Elon Musk az elmúlt években több botrány középpontjában szerepelt. Emlékezetes volt a 2018-as The Joe Rogan Podcast című műsor. Elon Musk sokkolta a hallgatókat, amikor úgy döntött, hogy az interjú alatt elszív egy marihuánás cigarettát. A milliárdos reakciója az élményre gyorsan közösségimédia-mémmé vált.

Rovatok