Index Vakbarát Hírportál

Egy ukrán ezredes elismerte: kilencszeres túlerőben voltak az oroszok, így lehetetlen a védekezés

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Vége
AFP  20241005  36JB49M  v1  HighRes  RussianInvasionOfUkraine

A legfontosabbak

Index
2024.10.08. 07:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt nemrég azt mondta, hogy az ukránok azért halnak meg a katonai akciókban, mert nem ő az Egyesült Államok elnöke – közölte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Sok ember ma is élne, és Ukrajna Ukrajna lenne, az USA vezetése igazán rossz. Ha én lennék az elnök, akkor ez soha nem történt volna meg. Ezt mindenki belátja 

    – mondta Trump.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este videóüzenetében közölte: Ukrajna győzelmi tervének (amelyet az ukrán fél pár hete emleget) mindenki számára világosnak kell lennie az országban, így hamarosan nyilvánosságra hozzák a részleteit.

    Az RBK Ukrajina hírportál beszámolója szerint az államfő közölte: egyelőre meg kell érteniük Ukrajna minden partnerének álláspontját a tervvel kapcsolatban, és ezáltal megerősíteni a győzelmi tervet. Ha ez megtörténik, azután nyilvánosságra hozzák.

    Fontos, hogy a kilátások mindenki számára világosak legyenek az országunkban. Javasoljuk, hogy partnereink döntsenek arról, hogyan látják ennek a háborúnak a végét, Ukrajna helyét a globális biztonsági architektúrában, valamint közös lépéseket is, amelyekkel ez a háború a befejezés útjára léphet

    – fogalmazott Zelenszkij, majd hozzátette: várja a jelentést attól a Washingtonban dolgozó ukrán csapattól is, amely az Egyesült Államokban dolgozik a győzelmi terv részletein.

    A rejtélyes terv, amiről hetek óta beszélnek, és pár embernek megmutatták 

    Mint az RBK Ukrajina emlékeztetett, Volodimir Zelenszkij körülbelül egy hónappal ezelőtt jelentette be a győzelmi tervük létezését.

    A tervet már bemutatták Joe Biden amerikai elnöknek, valamint Kamala Harris és Donald Trump amerikai elnökjelölteknek az ukrán elnök amerikai látogatása idején. Zelenszkij nemrég azt is kijelentette, hogy a győzelmi terv nem teszi semmissé a nemzetközi békecsúcs megtartásának szándékát.

    A Bild című német lap egyébként korábban azt írta egy cikkben, hogy ők is megismerték a győzelmi tervet, vagy legalábbis annak bizonyos részleteit. Azt állították, hogy a terv értelmében Ukrajna lényegében kész arra, hogy „befagyasztott konfliktussá” alakítsa az Oroszországgal vívott háborút – de ezt az ukrán kormányzat határozottan cáfolta.

  • Ukrajna nem hosszabbítja meg az orosz gáz tranzitjára vonatkozó, az év végével lejáró szerződést – erősítette meg Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn Ungváron, a Robert Fico szlovák miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

    „Megértjük egyes államok, különösen Szlovákia akut függőségét ettől az erőforrástól, mi viszont az ellátás fokozatos diverzifikációjával számolunk” – jegyezte meg Smihal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

    Ukrajna kész továbbra is teljesíteni kötelezettségeit az EU-val kötött társulási megállapodással és az Energia Charta Egyezménnyel összhangban.

    Smihal bejelentette egyúttal, hogy Ukrajna és Szlovákia megállapodott egy kelet-európai energiaközpont létrehozásáról is. 

    Az Oroszország és Ukrajna közötti tranzitmegállapodás december 31-i lejárata csekély hatással lesz a megerősödött európai gázpiacra – fűzte hozzá a bejelentéshez az Ukrajinszka Pravda hírportál, rámutatva arra, hogy noha Kijev nem kívánja megújítani a szerződést Moszkvával, európai kérés esetén kész tárgyalni a rendszerén keresztül más szállítóktól származó gáz tranzitjáról.

    Mindemellett a szerződés lejárása negatívan érintheti Magyarországot – bár a hazai ellátás egy részét ma már a Török Áramlat vezeték fedezi az ukrajnai tranzit mellett. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok