Index Vakbarát Hírportál

Négy éven belül most zajlik a hetedik előrehozott választás Bulgáriában

2024. október 27., vasárnap 12:40

A június 9-ei választás után egyetlen párt sem tudott kormányt alakítani, így most vasárnap ismét az urnákhoz várják a szavazati joggal rendelkező 6,64 millió állampolgárt Bulgáriában.

Újabb előrehozott választás zajlik Bulgáriában, négy éven belül ez a hetedik, írja az MTI. A felmérések alapján a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért-Demokratikus Erők Szövetsége (GERB) kerülhet ki legerősebb szereplőként, vezetőjük Bojko Boriszov Bulgária leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke a Szovjetunió bukása óta, várhatóan azonban most sem fog tudni abszolút többséget szerezni. Ugyanakkor az oroszbarát Újjászületés párt támogatottsága is egyre nő. 

A prognózis szerint legalább hét politikai erő juthat be a parlamentbe és ugyanaz a három párt végez majd az élen a vasárnapi szavazás után, a koalíciókötés így továbbra is nehéz lesz.  Az 51. képviselőház 240 mandátumáért 19 párt és 9 koalíció képviselői versengenek.

Elemzők szerint a stabil kormányzás megteremtésére az uniós források, a gazdaságélénkítés érdekében is szükség lenne. Mint azt korábban bemutattuk, a 2020-ban kirobbant Boriszov-kormányok elleni tüntetések 2021 áprilisi választáson elsodorták Boriszovot és a GERB-et, ugyanakkor az azóta eltelt időszakban mindössze kétszer, 2021 decemberében, illetve 2023 májusában alakult rendes kormánya Bulgáriának. Azonban ezek a próbálkozások sem tudták kitölteni a négyéves mandátumukat. 

A nyári voksolás előtt megírtuk, hogy a rekordalacsony 34 százalékos részvétel mellett a koalíciós matek sehogy sem jön ki, vasárnap este eldől, hogy a megismételt választás eredményesebben zárul-e. Szombaton ugyan kampánycsend volt, de vasárnap reggeltől urnazárásig összesen 6,64 millió szavazati joggal rendelkező bolgár állampolgárt várnak 11 647 szavazóhelyiségbe. 

Rovatok