Index Vakbarát Hírportál

Diplomáciában tarol a Hamász

2014. december 17., szerda 14:50

Néhány órával azután, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság úgy döntött, hogy nem volt jogszerű a Hamászt a terrorizmust támogató szervezetek listájára feltenni – így az immár nem tekinthető terrorista szervezetnek –, az Európai Parlamentben is sikert könyvelhet el a Palesztin Állam.

Az EP ugyanis megszavazta, hogy támogatja azt az állásfoglalást, amely elvben támogatja a Palesztin Állam elismerését. Az EP ennek alapján kiáll a béketárgyalások támogatása mellett, mert a képviselők nagy többségének meglátása szerint a palesztin-izraeli konfliktus megoldása az Izraeltől különálló palesztin állam létrehozásával valósítható meg.

A strasbourgi parlamenti döntés azonban óvatosan fogalmaz, hiszen az elismerést továbbra is az EU-tagállamok hatáskörében hagyja meg. Az EU megosztott, hiszen a közelmúltig a Palesztin Államot csak a volt szocialista blokk országai ismerték el. Erre még 1988-ban került sor, jóval azelőtt, hogy az EU-ba léptek volna. Hasonló a helyzet Ciprussal.

Csak egyetlen ország van, amely az elismerés pillanatában is az EU tagja volt: Svédország idén októberben döntött úgy, hogy támogatja a palesztin államiságot.

A folyamat folytatódhat, miután Belgium is párbeszédet kezdeményezett az EU-tagállamokkal a mielőbbi és lehetőleg minél szélesebb körű elismerésről.

A Palesztin Állam elismerése felé a legnagyobb lépés azonban már két éve megtörtént: az ENSZ Közgyűlése ekkor szavazta meg, hogy a palesztinok megfigyelő státuszt kapnak a világszervezetben. A teljes jogú tagságra azonban nincs mód, hiszen ahhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyetértése kell, márpedig az Egyesült Államok vétójogával azt bármikor megakadályozhatja – éppúgy, ahogy Koszovó tagságát Oroszország.

Palesztina tovább megy

Az EU lépése újabb lökést adhat a Palesztin Hatóságnak, amelynek vezetése szerdán az ENSZ BT elé terjeszt egy határozattervezetet, követelve az izraeli megszállás befejezését. Palesztina az 1967-es határok alapján, Kelet-Jeruzsálemet magába foglalva képzeli el az önállóság megvalósítását.

Izrael jelezte, hogy nem támogatja a két éves határidőt szabó kezdeményezést. Kedden az Egyesült Államok külügyminisztere is kijelentette, megvétózzák a tervezetet.

Rovatok