Index Vakbarát Hírportál

Szaúdi blogger kapta a Szaharov-díjat

2015. október 29., csütörtök 18:13

Börtönben ül és csaknem ezer korbácsütés vár az Európai Parlament emberi jogi díjazottjára, mert blogot írt, amivel teret adott a nyilvános vitának.

Mi az a Szaharov-díj?

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak.

A díj az orosz atomtudós és emberi jogi aktivista Andrej Szaharov nevét viseli, aki a hatvanas évektől kezdve küzdött a szovjet politikai rendszer belső elnyomása ellen. 1980-tól hat évig a KGB házi őrizetben tartotta a külvilágtól elzárt szovjet város, Gorkij (ma Nyizsnij Novgorod) egyik külvárosi lakótelepén.

Raif Badawi kapja az Európai Parlament emberi jogi díját, a Szaharov-díjat 2015-ben – döntött október 29-én a képviselő-testület elnökéből és a frakcióvezetőkből álló Elnökök Értekezlete.

Az EP emberi jogi díját kapó szaúd-arábiai blogger, író és aktivista 2012 óta börtönben ül. Tíz év fogságra ítélték, mert a helyi hatóságok szerint megsértette az iszlámot azzal, hogy Szabad Szaúdi Liberálisok című blogjával teret adott a politikai és vallási vitáknak. Ezer korbácsütést is kiszabtak rá, amiből a nemzetközi tiltakozás miatt eddig csak ötvenet kapott meg. Februárban az Európai Parlament is azt követelte, hogy függesszék fel az ítélet végrehajtását és engedjék szabadon. Ennek ellenére éppen e hét elején beszélt arról Raif Badawi felesége, hogy értesülései szerint a szaúdi hatóságok folytathatják a büntetés végrehajtását, írja az EP közleménye.

Meszerics Tamás zöldpárti képviselő korábban úgy nyilatkozott, Raif Badawi a világ egyik leginkább elnyomó társadalmi rendszerében a véleményszabadság igazi szimbólumává vált. „Európa nem maradhat csendben, amikor embereket kínozhatnak pusztán a véleményük kimondásáért Szaúd-Arábiában” – mondta.

A díjat december 16-án adják át Strasbourgban az EP plenáris ülésén – Badawi bizonyosan nem vehet részt a ceremónián.

Nem bosszantották az USA-t vagy a Kremlt

A Szaharov-díjra legesélyesebb jelöltek között volt még Hugo Chávez venezuelai elnök ellenzéke, akiket a jobbközép Néppárt és a liberálisok jelöltek az elismerésre.

Az orosz Borisz Nyemcov is esélyes volt a díjra, akit idén februárban lőttek agyon a nyílt utcán. Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb kritikusának meggyilkolása körül azóta is sok a kérdőjel, az orosz ellenzék a Kremlt, sőt, egyenesen az orosz elnököt tartja a gyilkosság megrendelőjének. Az ő díjazását csak a liberálisok támogatták.

Korábban kiesett már az esélyesek közül a szélsőbaloldal által jelölt Edward Snowden, aki az Egyesült Államok kiterjedt hírszerzési gyakorlatáról rántotta le a leplet. Az EP azért korábban már hajlandó volt ütközni Washingtonnal Snowden miatt, amikor parlamenti meghallgatást biztosítottak számára, és a feltárt információk miatt az EU-USA adatcsere-egyezményt is fel akarták bontatni.

Rovatok