Index Vakbarát Hírportál

Eljárással fenyegeti a kormányt az uniós pártcsaládja

2017. április 7., péntek 16:12 | hét éve frissítve

Az Európai Néppárt szóvivője szerint ha a magyar helyzet folytatódik, az asztalon lehet a „hetes cikk”, ami szankciókhoz vezethet.

Az Európai Néppárt (EPP) április 29-én elnökségi ülésen foglalkozik a tagjai közé tartozó Fidesz-KDNP-vel, mondta az Euractivnak a pártcsalád szóvivője pénteken. Siegfried Mureșan szerint az EPP „mély belső megbeszéléseket fog tartani és figyelemmel követi az Európai Bizottság értékelését a legutóbbi magyar jogszabály törvényességéről”.

A Bizottság, amely az uniós jog betartatásáért felel, jövő szerdán vizsgálja a lex CEU-t. A Néppárt tegnapelőtt foglalkozott vele. Úgy értesültünk, hogy a frakcióülésen, amelyen az összes képviselő részt vesz, a képviselőcsoport vezetője felvezette a témát. Manfred Weber azt mondta, felkérik az Európai Bizottságot az elemzésre, de bízik a fideszes képviselőtársaiban, és türelemre intett. Előtte szűkebb körben is tárgyalták az ügyet a néppárti nemzeti küldöttségek vezetői.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja egy, a frakciótársaiknak szerda este körbeküldött levél szerint arra számított, hogy „biztosan támogatnak minket a kollégáink itt és az Európai Bizottságban is. Az ellenkezőjét látjuk.”

Belengették az atomot

A hetes cikk

(1) A Tanács, a tagállamok egyharmada, az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság indokolással ellátott javaslata alapján, tagjainak négyötödös többségével és az Európai Parlament egyetértésének elnyerését követően megállapíthatja, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy egy tagállam súlyosan megsérti a 2. cikkben említett [uniós alap]értékeket.

[...]

(2)   A tagállamok egyharmada vagy az Európai Bizottság javaslata alapján és az Európai Parlament egyetértésének elnyerését követően, az Európai Tanács [...] egyhangúlag megállapíthatja, hogy a tagállam súlyosan és tartósan megsérti a 2. cikkben említett értékeket.

(3)   A Tanács, amennyiben a (2) bekezdés szerinti megállapításra jutott, minősített többséggel úgy határozhat, hogy a kérdéses tagállamnak a Szerződések alkalmazásából származó egyes jogait felfüggeszti, beleértve az e tagállam kormányának képviselőjét a Tanácsban megillető szavazati jogokat. Ebben az esetben a Tanács figyelembe veszi az ilyen felfüggesztésnek a természetes és jogi személyek jogait és kötelezettségeit érintő lehetséges következményeit.

A kérdéses tagállamnak a Szerződések szerinti kötelezettségei minden esetben továbbra is kötik ezt az államot.

Siegfried Mureșan eggyel növelte a tétet.

Ha a magyar helyzet folytatódik, a hetes cikk is az asztalra kerülhet

– fenyegette meg a kormányt.

A „nukleáris opcióként” emlegetett eljárásnak több lépcsője van. A végén akár egy tagállam bizonyos jogait, például a szavazati jogát lehet felfüggeszteni. Az EU-ból viszont így, és máshogy sem lehet kizárni egy uniós országot.

Valószínűtlen a szankció, de nem jönne jól az eljárás

Ahhoz viszont a többi uniós kormány egyhangú szavazata kellene, hogy a szankciók bevezetéséig eljussanak. Orbán Viktor korábban kijelentette, hogy ha ilyesmivel próbálkoznának a lengyelek ellen, megvétózná, és valószínűleg ez fordított irányban is működne.

Már sokszor röpködtek fenyegetések a hetes cikk beindításáról, de még soha nem történt meg. Az viszont erős jelzés lenne, ha pont a magyar kormány lenne az első, ráadásul a saját politikai családja kezdeményezné.

Siegfried Mureșan a nemzeti konzultációról is keményen beszélt. Szerinte az lenne a helyes kérdés, amit fel kellene tenni, hogy a magyarok

továbbra is szeretnék-e élvezni az előnyöket, amelyeket az EU-tagság hozott nekik, beleértve a jogot, hogy bárhol Európában élhessenek, hogy szabadon utazhassanak, hogy tanulhassanak, ahol akarnak és sokmilliárd eurónyi uniós támogatást.

Úgy gondolta, a magyar EU-csatlakozás óta eltelt tíz év után ideje lenne teljesen részt venni az Európa jövőjéről szóló vitában. „Az emberek azt szeretnék, hogy a politikusok reformálják meg Európát, hogy megoldhassa az emberek gondjait.”

Vékonyodik a cérna

Ahogy arról már korábban írtunk, a jobbközép Néppártnak jól jön a viszonylag sok, 12 magyar európai parlamenti képviselő, miközben a Fidesznek is kapóra jön a legnagyobb frakció politikai támogatása, az egyéb előnyökről nem is beszélve. Orbán Viktor nemrég még a fő szövetségesének mondott euroszkeptikus lengyel Jog és Igazságossággal is hajlandó volt szembemenni a Néppárt érdekében.

Tegnap a Politico arról írt, egyelőre épp azért nincs napirenden a Fidesz-KDNP kizárása, mert sok képviselőjük van és szinte mindig a Néppárttal szavaznak. Ennek ellenére Manfred Weber „intenzív” telefonbeszélgetésen van túl Orbán Viktorral. A lap szerint az eddig megszokott luxemburgiak mellett a svédek, a finnek, a hollandok, a belgák és jó néhány német néppárti képviselő is kirúgná a pártcsoportból a Fidesz-KDNP-t.

Orbánék akkor se maradnának árván, ha esetleg szakítanának. Valószínűleg tárt karokkal várná őket a Jog és Igazságosság euroszkeptikus csoportja, amely hamarosan úgyis megfogyatkozik a brexit miatt kilépő brit konzervatívok távozásával. Nemrég a szélsőjobboldali Nemzetek és Szabadság egyik legerősebb tagját vezető Geert Wilders is felajánlotta, hogy csatlakozhatnak hozzájuk, bár egyelőre aligha fog a Fidesz-KDNP összebútorozni a szélsőséges csoporttal.

A kormánypártoknak ugyanakkor komoly presztízsveszteség lenne a kizárás, és értékes európai parlamenti pozíciókat, befolyást veszítene vele, ha másik frakcióba lépne.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !

Rovatok