Index Vakbarát Hírportál

Megint a saját csoportjából mentek Orbánnak

2017. április 10., hétfő 15:33

Rövid a magyar miniszterelnök emlékezete az Európai Néppárt egyik képviselője szerint, aki az uniós eljárás lehetőségét is feldobta a kormánnyal szemben.

Claude Rolin kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő a La Libre Belgique napilap internetes kiadásába írt véleménycikket a magyar miniszterelnökről. A vallon politikus ugyanannak az Európai Néppártnak a tagja, mint a Fidesz.

Orbán Viktornak „rövid a memóriája” – vélte Claude Rolin. A magyar miniszterelnök kerítést épített a magyar-szerb határra, de más időkben ugyanúgy menekültek emberek, például 1956-ban csaknem 200 ezer magyar nyugatra az elnyomás elől, vagy 1989-ben, amikor Európa lebontotta a vasfüggönyt.

Akkor is ezt gondolhatná az ember, hogy Orbán Viktornak rövid a memóriája, amikor „a miniszterelnök a halálbüntetés visszaállítását emlegeti, miközben Magyarország ratifikálta az Európa Tanács emberi jogokat és alapvető szabadságjogokat biztosító egyezményét”.

Claude Rolin szerint a civil szervezeteket, a független sajtót és legutóbb az egyetemek, mint Soros György alapította Közép-európai Egyetem működését is fenyegetés éri.

Emiatt

az Európai Unió alapszerződéseinek hetedik cikke szerinti eljárással emlékeztetni kellene Magyarországot és vezetőit arra, hogy minden szövetség kötelezettségekkel jár,

nincs kivétel az Európai Unió által védelmezett alapvető jogok tiszteletben tartása alól. A képviselő szerint a magyar hatóságok megtagadják az EU alapértékeit. Így önként az európai közösség szélére helyezték magukat, és annak az európai szétforgácsolódásnak a malmára hajtják a vizet, amelynek a saját állampolgáraik lehetnek az első áldozatai.

Ahogy arról korábban írtunk, az Európai Néppárton belül fogy a türelem a Fidesz-KDNP-vel szemben. A képviselőcsoport szóvivője is az akár szankciókhoz vezető hetedik cikket emlegette, és a belgiumiak mellett a svédek, a finnek, a hollandok és jónéhány német képviselő is kitenné a magyarokat a legnagyobb pártcsaládból. A vezetők hivatalos nyilatkozatai ugyanakkor viszonylag óvatosak, mert jól jön nekik a 12 magyar az európai parlamenti szavazásoknál.

(MTI)

Rovatok