Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás: Ha az EU ma jönne létre, senki sem akarna csatlakozni hozzá

2024. március 7., csütörtök 21:50

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője egy interjúban beszélt arról, mit gondol az Európai Unió mai működéséről.

Deutsch Tamás – aki Varga Judit visszalépés után lett listavezető – a The European Conservative című lapnak adott interjút, amelyet a Mandiner szemlézett. A politikus azt mondta, Magyarország már két évtizede tagja az Uniónak, de „az elmúlt húsz évben semmi sem változott: egyrészt a [magyar] baloldali-liberális EP-képviselők a brüsszeli elit jól nevelt tagjai akarnak lenni, és ahelyett, hogy választóik érdekeit képviselnék, egyetlen vágyuk az, hogy megfeleljenek a brüsszeli bürokratáknak”. 

Véleménye szerint az ellenzéki EP-képviselők minden lehetőséget megragadnak arra, hogy részt vegyenek a Magyarország elleni politikai támadásokban, vagy akár maguk is kezdeményezik ezeket a támadásokat. „Naiv módon azt hiszik, minél inkább romlik a helyzet saját nemzetük számára, annál inkább előnyére válik saját politikai törekvéseiknek” – jegyezte meg Deutsch Tamás, majd hozzátette, hogy – néhány kivételtől eltekintve – nem jutnak olyan külföldi képviselők, akik hasonlóan járnának el. 

Szerinte a legfontosabb kérdés most az az Unióban, hogy miként lehet ellenállni a tagállamok szuverenitása elleni brüsszeli támadásoknak. „Brüsszel egyik fő célja, hogy minden lehetséges eszközzel csökkentse, korlátozza és elvonja a tagállamok szuverén döntéshozatali jogait. Ez szuverenitáscsökkentő, birodalomépítő törekvés, amely az Európai Uniót európai birodalommá, szuperállammá kívánja átalakítani” – fogalmazott, majd felsorolta, hogy ide tartozik a kényszerítés, hogy a nemzetek adják fel határaik védelmét, fogadják el a migránskvótát, de ide tartozik „a gender-ideológia őrülete, a gyermekvédelem nekik tetsző szabályozása, a jogállami dzsihád és az állandó politikai zsarolás is”.

Deutsch Tamás hozzátette, az Unió most mély politikai válságban van, amit többek közt a gazdatüntetések is jeleznek.

 Ha az EU most jönne létre – tehát jelenlegi formájában, minden mostani ideológiájával együtt –, akkor egyik jelenlegi tagállama sem akarna csatlakozni

– mondta.

„Azt mondanák, az EU nevetséges, bosszantó, és szembe megy Európa és nemzetei érdekeivel” – közölte, majd hozzátette, a mérsékelt jobboldalt, a jobbközépet teljesen bekebelezte egy globalista, szociálliberális ideológia, és megjelent egy új törésvonal, amely megosztja a politikai erőket: a szuverenista-globalista törésvonal. Majd azt is elmondta, hogy az idei választáson egy jobboldali áttörés várható. 

Meg kell csinálnunk a házi feladatunkat, és gondoskodnunk kell arról, hogy mi, jobboldali erők megnyerjük a júniusi választásokat. Ezután pedig egy olyan politikai tömb kialakítására kell koncentrálnunk, amelyben ezek a pártok befolyásos döntéshozó erővé válhatnak az Európai Parlamentben

– mondta, hozzátéve, „nem teljesen irreális forgatókönyv” még az sem, hogy a választás után az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), az Identitás és Demokrácia (ID) frakció, a Fidesz és a hozzájuk hasonló ideológiát képviselő politikai erőknek lesz a legtöbb mandátuma a parlamentben.  

A listavezető végül arra is kitért, hogy az EU sorra bukta el az ügyeit: az ukrajnai háború kezelésének módja szerinte katasztrófa, az Oroszország elleni szankciók kárt okoznak Európa gazdaságában, az illegális migráció kérdése pedig koránt sem oldódott meg.

Rovatok