Index Vakbarát Hírportál

Szuperbaktériumok, menekült nők, EU-török csúcs: ez várható jövő héten Strasbourgban

2016. március 5., szombat 09:03

Az EU állam- és kormányfői és Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök közti rendkívüli csúcstalálkozón tárgyalnak. Női ügyintézőket és tolmácsokat, elkülönített alvó- és tisztálkodó helyiségeket látna jónak az EP a menekült nőknek. Az EU-tagállamokban élő diákok jobban támogatott iskolatej-, gyümölcs-, és zöldségprogramokban vehetnek részt: ez várható az Európai Parlament plenáris ülésén.

Migráció: vita az EU-török csúcsról és a Tanács közelgő tavaszi üléséről

Jeanine Hennis-Plasschaert, a Tanács holland elnökségének képviseletében, valamint Valdis Dombrovskis, a Bizottság alelnöke szerda reggel a képviselőkkel közösen fogják megtárgyalni a menekültválságról szóló március 7-ei EU-török csúcs kimenetelét. A képviselők továbbá kifejezésre juttatják elvárásaikat a Tanács közelgő, március 17-18-ai tavaszi ülésével kapcsolatban. Az EU állam- és kormányfői, illetve Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök közti rendkívüli csúcstalálkozó összehívásának céljai között szerepel a Görögország és Törökország területén ragadt migránsok és menekültek sürgető humanitárius szükségleteinek megoldása, az EU-török akcióterv megvalósítása, valamint a schengeni övezet normális működésének visszaállításának elősegítése. A képviselőket a Bizottság kedden délután fogja tájékoztatni az európai migrációs stratégia végrehajtásának valamint a menekültek áthelyezésének legutóbbi fejleményeiről.

Az EP-képviselők EU-s lépéseket szorgalmaznak a menekült nők védelmében

Az EU migrációs és menedékpolitikáinak és eljárásainak reformja kell, hogy tartalmazzon a nemi szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket, a menedékkérő nők és a gyakran velük utazó gyerekek és más tőlük függő emberek biztonságának növelése érdekében, áll az EP-képviselők állásfoglalásában, melyről kedden szavaznak. A javaslat szerint a menedékkérvények feldolgozása során az egyéni és nemi alapú erőszak formáit, mint például a nemi erőszakot és a szexuális erőszakot, a női nemi szervek megcsonkítását, a kényszerített házasságot és a családon belüli erőszakot az EU-n belüli menedék kérvényezésének alapos indokaiként kellene elismerni. A javaslat felsorol különböző intézkedéseket, hogy a menedékkérelmi folyamat során nők szükségletei biztosítva legyenek, mint például a következők elérhetővé tétele:

Vita Stefan Löfven svéd miniszterelnökkel

Stefan Löfven, Svédország miniszterelnöke szerda délután a képviselőkkel közösen fogja megvitatni az EU jelenlegi helyzetét. A szociáldemokrata politikus 2014 októbere óta vezeti Svédországot az első szociáldemokraták és zöldek alkotta kormánykoalíció élén. A plenáris vitát követően Löfven közös sajtótájékoztató tart Martin Schulzcal, a Parlament elnökével.

Tej, gyümölcs és a helyesebb étkezési szokások oktatása

Hamarosan az EU tagállamokban élő diákok jobban támogatott iskolatej, gyümölcs, és zöldség programokban részesülhetnek, és jobb leckéket kaphatnak a helyes étkezési szokásokról. Az új tervezetről, amelyről a tagállamok minisztereivel már előzetesen megállapodtak, hétfőn vitáznak a képviselők és kedden szavaznak. Amennyiben elfogadják, a jelenleg különálló EU-s iskolai tej- és gyümölcsprogramok összeolvadnak és az éves költségvetése az új programnak 20 millió euróval 250 millióra nő.

A fertőző állatbetegségek elleni fellépés megerősítése

A madárinfluenza és a sertéspestis és az ezekhez hasonló állatbetegségek megelőzésére és megállítására hozott intézkedéseket hétfőn vitatják meg a képviselők és kedden szavaznak róluk. Az uniós törvénytervezet az állatról állatra és potenciálisan állatról emberre terjedő betegségekről, hangsúlyt helyez a megelőzésre és segít a szakembereknek, hogy lépést tartsanak a tudomány haladásával. A tervezet szövegéről 2015 júniusában született előzetes megállapodás a Tanács és az EP-képviselők között. Az új állategészségügyi rendelet, amely majdnem 40 különböző régebbi jogszabályt egyesít és frissít, az első uniós törvény, mely összekapcsolja az állatok jólétét és egészségét a közegészségüggyel.

Szuperbaktériumok: fékezzék az antibiotikumok használatát az állattenyésztésben

Hogy le lehessen küzdeni a baktériumok növekvő antibiotikum-rezisztenciáját, vissza kell fogni az antimikrobiális gyógyszerek használatát és újakat kell kifejleszteni, mondják az EP-képviselők. Az állatorvosi gyógyszerekről szóló jogszabály tervezett frissítéséről szóló csütörtöki szavazáson a képviselők nagy valószínűséggel támogatni fogják az állatok kollektív és preventív antibiotikumos kezelésének betiltását és az új gyógyszerek kutatásának stimulálásra szolgáló intézkedéseket.

A közérdekű bejelentők nemzetközi védelme

„Hogyan védjük meg a közérdekű bejelentőket?” - ezt a kérdést fogják a képviselők a Bizottság és a Tanács elé terjeszteni egy szerdai vita során. Felmerülhet Julian Assange a WikiLeaks nevű weboldal megalapítójának is az ügye. Február 11-én 38 EP-képviselő írt levelet Jean-Claude Junckernek, a Bizottság elnökének és Federica Mogherininek, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, amiben panaszukat fejezték ki az Assange-dzsal való bánásmód kapcsán, valamint kihangsúlyozták az ENSZ Önkényes Fogvatartással foglalkozó munkacsoportjának 2015. december 4-ei véleményének tiszteletben tartásának szükségességét, amely szerint Assange svéd és angol kormányok általi önkényes fogva tartásának véget kell vetni és kárpótlásban kell őt részesíteni.

Kiküldött dolgozók: vita az új szabályokról

Kedd délután a foglalkoztatással kapcsolatos ügyekért felelős biztos, Marianne Thyssen ismertetni fogja a képviselőkkel az egyik tagállamban foglalkoztatott, a foglalkoztatója által ideiglenesen egy másik tagállamba küldött dolgozókat érintő átdolgozott szabályokat közvetlenül az után, hogy a Bizottság elfogadta a javaslatot. A visszaélések és a szociális dömping általi tisztességtelen verseny lehetősége arra késztette az utóbbi években a Bizottságot, hogy további szabályokat vezessen be a jogszabály alkalmazásával kapcsolatban, főképp a kiküldött dolgozók munkakörülményeit illetően.

Montenegró és Macedónia: 2015. évi értékelő jelentés az EU integrációról

A ház szerdán Johannes Hahn bővítésért felelős biztossal Montenegró és Macedónia 2015-ös reformtörekvéseit fogja megvitatni. Előreláthatólag a két ország elismerést nyer az EU-s tagság felé tett törekvéseiért, valamint további ösztönzésben részesülnek az összes releváns megállapodás teljes körű átültetéséhez. Továbbá valószínűsíthető, hogy a képviselők szót emelnek azon területekért ahol a reformfolyamatok lemaradtak, pl. a jogbiztonság, a szólásszabadság vagy a korrupció elleni küzdelem.

Cigaretták: a képviselők az EU és a dohánycégek közti megállapodásokról döntenek

Hatékonyabb vizsgálati eszközökre lesz szükség annak bizonyításához, hogy a négy legnagyobb dohányvállalattal kötött csempészet- és hamisításelleni EU-s megállapodások eredményesen működnek-e - előreláthatólag erre a megállapításra fognak jutni a képviselők egy szerdán szavazásra kerülő határozati javaslatban. A képviselők nem elégedettek teljes mértékben egy, a Philip Morris Internationallel (PMI) kötött, 2016 júliusában lejáró megállapodás Bizottság általi legfrissebb kiértékelésével. A Bizottság a szerdai szavazás után dönti el, megújítja-e megállapodást. Bárhogyan is, de PMI-el zajló tárgyalásoknak mindenképpen átlátható keretek között kell zajlaniuk, mondják a képviselők.

Rovatok