Index Vakbarát Hírportál

Ígéretesen hangzó, de irreális javaslatok

2016. március 8., kedd 13:55

Mindannyian érzékenyek vagyunk a nők és a fiatal lányok problémáira, de az Európai Parlament nem avatkozhat a tagállamok kompetenciáiba, mondta az Európai Parlament plenáris ülésén Pelczné Gáll Ildikó néppárti EP-képviselő.

„A nőnapon nem csupán a nők elleni erőszak került ismét reflektorfénybe, hanem a figyelem ráirányult a menekült nők sokszoros kiszolgáltatottságára is” - mondta Pelczné Gáll Ildikó néppárti EP-képviselő, aki A menekült és menedékkérő nők helyzete az EU-ban című jelentés kapcsán szólalt fel kedd délelőtt Strasbourgban. Korábban az Indexnek is beszélt a dokumentummal kapcsolatos aggályairól.

„Tagadhatatlan, hogy a háború és az üldöztetés elől menekülő nők és gyermekek az erőszak különböző formáinak elszenvedői a származási országokban, de sajnos az Európa felé vezető nehéz úton is” – mutatott rá felszólalásában a néppárti politikus. Pelczné szerint a migrációs válsággal összefonódik egy olyan erőszakválság, amely a származási területen gyökeredzik és végigkíséri a nőket és a gyermekeket.

„Mindannyian érzékenyek vagyunk a nők és a fiatal lányok problémáira” - emelte ki a képviselő, aki szerint ugyanakkor problémát jelent, hogy a jelentés beavatkozik a tagállamok kompetenciájába, illetve a megfogalmazott javaslatok elfogadása olyan pénzügyi kötelezettségekkel járna, amelyekre nem áll rendelkezésre forrás. „Amíg humánus s ígéretesen hangzó, de a valóságban nem alkalmazható javaslatokkal telítünk meg oldalakat, üléseket, amíg nem tartjuk tiszteletben a hatásköröket, amíg nem védjük meg határainkat, s azokat is, akiket átengedünk határainkon, addig nehéz lesz megfelelően kezelni akár a migrációs-, akár az erőszakválságot” – zárta felszólalását.

Rovatok