Index Vakbarát Hírportál

325 embert visszaküldtünk, jó úton haladunk

2016.04.20. 19:08
Brüsszel úgy érzi, a Törökországgal között alkuval megtalálták a megoldást a menekültválságra. A számok egyelőre mást mondanak, és kérdéses, hogy megéri-e szövetkezni az autoriter török vezetéssel.

Az Európai Bizottság elégedetten nyilatkozott az unió és Törökország közötti együttműködésről a bevándorlás kezelésére. Március közepén született meg a megállapodás legmagasabb szinten, hogy véget kell vetni a Törökország felől az EU-ba irányuló irreguláris migrációnak. „Az új megközelítés eredményei már megmutatkoznak az Égei-tengert szabálytalanul átszelő, Törökországból Görögországba tartó személyek számának meredek csökkenésében” – írta az unió végrehajtó testülete egy szerdai jelentésben. „A Törökországgal való együttműködésünk első vívmánya, hogy azon üzenet célba érni látszik, miszerint az embercsempészekhez fordulás helytelen döntés” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

A terv lényege, hogy a török–görög határt szabálytalanul átlépő bevándorlókat visszavennék a törökök, és minden visszaküldött szabálytalan szíriai határátlépőért cserébe az EU törvényesen betelepítene a saját területére ugyanennyi Törökországban élő szíriai menekültet.

Pénz, paripa, gyorsított eljárás

Az elégedett hangvételű nyilatkozatok dacára messze állunk tőle, hogy a migránsok ide-oda szállítása olajozott rendszerként működjön. Az irreguláris migránsok Törökországba való visszaküldése április 4-én kezdődött meg, azóta 325 főt küldtek vissza Törökországba. A Törökországból az EU-ba irányuló első áttelepítések április 4-5-én zajlottak le. Az 1:1 rendszer alapján eddig 103 szíriai menekültet telepítettek át az EU-ba. 

Görögország gyorsított eljárásban dolgozza föl a szigeteken benyújtott menedékkérelmeket, az első meghallgatástól kezdve a fellebbezésekig. Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) 60 ügyintézőt és 67 tolmácsot küldött a segítségül. Egy szerdán közzétett táblázat szerint 472 ügyintézőre és 400 tolmácsra volna szükség, az ő munkájukat az uniós tagállamoknak kellene felajánlaniuk a közös célra.

A következő két évre összesen hárommilliárd eurós pénzügyi támogatást is megszavaztak Törökországnak, hogy ebből finanszírozhassák a menekültek ellátását. Egymilliárd eurót állnak az uniós büdzséből, a maradék pénzre még várják a tagállamok felajánlásait. Eddig 1,61 milliárdra kaptak ígéretet.

Mi az ára a török segítségnek?

Angela Merkel német kancellár nem kevés kritikát kap érte, hogy az autokrata török köztársasági elnök, Recep Tayyip Erdogan kegyeit keresi azért cserébe, hogy Törökország tartsa vissza az unióba igyekvő migránsokat. A német kormány olyan messzire megy a jó kapcsolat fenntartása érdekében, hogy török kérésre kiadta az igazságszolgáltatásnak azt a német humoristát, aki múlt héten Erdogant rágalmazó verset olvasott föl a ZDF műsorában.

Jan Böhmermann kecskebaszó gyerekpornónézőnek nevezte a török elnököt,

mert szerette volna kitapasztalni, hol vannak a politikai szatíra határai Németországban. Kész helyzet elé akarta állítani azt a német kormányt, amelyik a török–EU-s menekültmegállapodás miatt túl sokat hajlandó engedni a törököknek. Az érdekfeszítően trágár történetnek itt olvashatja el az összefoglalóját .

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !



Rovatok