Index Vakbarát Hírportál

Legfejlebb bolhacsípés lenne, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból

2016.04.21. 22:24
Margaret Thatcher szövegírója szerint nem lenne nagy gond, ha a britek kilépnének az EU-ból.

Nem törne ki a válság, ha az Egyesült Királyság kilépne az Európai Unióból, mondta Robin Harris történész, a most kormányzó brit konzervatívok euroszkeptikus volt miniszterelnökének, Margaret Thatchernek a szövegírója. A szigetország június 23-án dönt arról, maradjon-e uniós tag, a felmérések nagyon szoros versenyt ígérnek.

Robin Harris

Már azon az 1975-ös népszavazáson is a kilépés pártján állt, amikor alig egy éve voltak tagok az EU elődszervezeteiben, az Európai Közösségekben. A konzervatívok kutatóintézeténél dolgozott 1985-tól 1988-ig, később Margaret Thatcher miniszterelnök szövegírója lett, a legendásan euroszkeptikus politikus memoárjának nagy részét is ő írta. Többször támadta a mostani brit miniszterelnököt: azt írta, David Cameron megveti a konzervatívokat és a toryknak aggódnia kellene miatta. Vele szemben a legnépszerűbb utódjelöltjét, Boris Johnsont „valódi konzervatívnak” tartotta egy 2012-es könyvben.

Korábban nyilatkozott már néhány meredeket: egy 1999-es cikkében például a jobboldali Augusto Pinochet chilei tábornok puccsát védte, akinek az 1990-ig tartó véres diktatúrája alatt több ezren „eltűntektízezreket kínoztak meg. Az etnikai tisztogatásokkal vádolt horvát Ante Gotovina tábornok mellett is kiállt.

Az EU-reformok működnek!

David Cameron konzervatív miniszterelnök még a tavalyi választás előtt csitította azzal az euroszkeptikus párttársait, hogy ha egyedül kerülnek kormányra, először reformokat csikar ki az EU-tól és utána jöhet a referendum az uniós tagságról. A felmérések alapján valószínűtlennek tűnt, meglepetésre mégis sikerült egyedül többséget szerezniük. Robin Harris szerint így

a miniszterelnök csak „véletlenül” sodródott bele a mostani helyzetbe.

David Cameron hosszas alkudozásba kezdett a többi tagállammal, és végül elégedetten távozott Brüsszelből, így most a tagság fenntartása mellett kardoskodik. A kormány egy kilencmillió fontos (nagyjából 3,5 milliárd forintos) kampány részeként 27 millió füzetkét is kiküld a háztartásoknak, hogy meggyőzze a választókat: szavazzanak igennel az unióra. A pénzügyminisztérium egy gazdasági elemzést is letett az asztalra, amely szerint minden háztartás zsebében 4300 font (közel 1,7 millió forint) maradna 2030-ig, ha nem lépnének ki.

Sokk-horror

„Szemét be, szemét ki” – értékelte Robin Harris az elemzést április 29-én a Danube Institute beszélgetésén. A történész – aki a brit konzervatívok korszakformáló miniszterelnökének, Margaret Thatchernek írt szövegeket – úgy gondolta, a becslésnek rossz az alapja. Nem számoltak azzal, hogy a kilépés után az EU és az Egyesült Királyság is változna, és a brit gazdaság alkalmazkodna a megváltozott helyzethez. Szabadkereskedelmi egyezményt is köthetnek az EU-val, bár „az európaiak lehetnek olyan hülyék”, hogy vámokkal büntessék őket. A pénzügyminiszteri anyag csak a bennmaradás-párti „sokk-horror legújabb fázisa”.  Valójában kicsit jobban is járnának, és akkor is London maradna Európa pénzügyi központja.

Az Egyesült Királyság amúgy is gyorsabban növekedik, mint az EU-átlag, de főleg politikai okokból kellene kilépni. Szabadnak kell lenniük, amit „sok ország nem engedhet meg magának”, de ők igen. A briteket csak az Egyesült Államok tolta be az uniós elődszervezetekbe, mert a második világháború óta szinte folyamatosan központosított Európát akarnak.

A mostani helyzetben a britek nem tudják meghatározni, ki jöhessen be az országba és ki ne. Persze a kelet-közép európaiak, így

a magyarok is segíthettek a gazdaságon, de miért adnának nekik előnyt például az indiaiakkal vagy a pakisztániakkal szemben?

– tette fel a kérdést.

Attól sem tart, hogy a kilépés miatt majd csökkenni fog a britek befolyása, mert az amúgy sem sok (ezt egyébként megerősítette egy napokban született tanulmány). Felőle Brexit esetén

a skótok is kiléphetnek az Egyesült Királyságból, „ha vannak olyan ostobák”,

de hamar csődbe mennének, mert az angolok tartják el őket. Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője belengette, hogy ha a britek búcsúznak az EU-tól, ők ismét szavazhatnak a függetlenségükről.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!



Rovatok