Index Vakbarát Hírportál

George Bush is beszállt a kampányba

2016.02.05. 18:02 Módosítva: 2016.02.05. 18:37

George W. Bush volt elnök is teljes mellszélességgel bedobja magát a republikánus elnökjelölti kampányba. Egy új tévészpotban próbál mindenkit meggyőzni arról, hogy öccse, Jeb Bush volt floridai kormányzó lenne a legmegfelelőbb arra, hogy hozzá hasonlóan beköltözzön a Fehér Házba.

Az elnök elsődleges dolga, hogy megvédje Amerikát. A következő elnöknek készen kell állnia az ország vezetésére. Jól ismerem Jebet

– kezdte a Jeb Busht támogató Super PAC, a Right to Rise 30 másodperces hirdetésében, mielőtt sorolni kezdte volna öccse érdemeit.

A hirdetést péntektől adják Dél-Karolinában, ahol csak február 20-án szavaznak majd, azonban szimbolikus és gyakorlati jelentősége is van, hogy a legutóbbi republikánus előválasztás kivételével mindig az ott győztes jelölt szerezte meg végül a párt elnökjelöltségét.

A volt elnök is kampányolni fog a jövő héttől az államban. George W. Bush buzdított már az öccse pénzgyűjtő rendezvényein, de nyilvános kampányeseményen még nem jelent eddig meg. Csütörtökön Barbara Bush volt first lady is elment kampányolni fia mellett New Hampshire-be.

Egyre nagyobb a nyomás Jeb Bushon a támogatók, a lobbisták, a kongresszusi képviselők, valamint szenátorok részéről, miután Marco Rubio floridai szenátor az erős iowai harmadik helyével sokak szemében potenciális megmentőként tűnt fel, aki mögé érdemes lehet felsorakozniuk Donald Trumppal és a Tea Party-vonalat képviselő Ted Cruzzal szemben.

Bush ugyan az öccsén keresztül már Dél-Karolinában is kampányol, de elég sok múlik majd azon, hogy mit tud elérni New Hampshire-ben jövő kedden, ha nem tud valami értékelhető eredményt felmutatni – sőt, praktikusan Rubio előtt végezni –, az nem kedvezne a még megmaradt esélyeinek.

Péntekre már kijöttek a kifejezetten Iowa után készült új pollok, ezek alapján Donald Trump gyengült, de még mindig vezet 31,1 százalékkal, Rubio viszont meredek emelkedésbe kezdett, és 15,1 százalékkal már a második. A trend látszik, de még a szombati tévévita is számíthat. John Kasich ohiói kormányzó 11,2 százalékkal, Jeb Bush 9,8 százalékkal áll.



Rovatok